ePub-conversie reisgidsen

"Al onze reisgidsen digitaal beschikbaar: voor de lezer, maar ook voor ons!"

Neem contact op     of lees verder

De ANWB is Nederlands vaste partner op het gebied van mobiliteit, vakantie en vrije tijd. De uitgeverij geeft niet alleen papieren magazines uit, maar publiceert ook steeds meer online. Juist voor die online diensten, met name de ePubs van hun reisgidsen, rekenen ze op Crius Group. Manager van de afdeling Kaarten, boeken en gidsen, Jurgen Snoeren, vertelt je waarom.

De ervaring die we zochten

Er wordt wel eens beweerd dat bij het maken van een ePub slechts sprake is van ‘een druk op  de knop’. Het maken van een kwalitatief goede ePub is natuurlijk iets heel anders. 

Crius Group heeft in het verleden veel uitgeverijen geholpen met het omzetten van hun  ‘backlist’. Bovendien hebben zij een gezonde kijk op het proces en ervaring met de opslag en het beheer van bestanden. Zij leken mij daarom de juiste partner om de conversie van de reisgidsenreeks ‘ANWB Extra’ voor hun rekening te nemen.


Een partij die ons de weg wijst

We wilden de nieuwe lay-out van de gedrukte gids terug laten komen in de e-books. Lezers verwachten een bepaalde vorm van herkenbaarheid bij de digitale versie en willen dat die er net zo uitziet als de papieren variant. Aangezien wij een zo breed mogelijk publiek willen aanspreken hebben we toch gekozen voor een ‘gewone’ ePub die op elke reader, tablet en telefoon kan worden afgespeeld. Omdat er hierbij sprake is van een ‘flowable’ formaat waarbij de content zich telkens aanpast aan de grote van het scherm was het niet mogelijk om de vormgeving ‘1 op 1’ te kopiëren.

Daarnaast was er het probleem met de opslag van al deze bestanden en willen we snel en gemakkelijk correcties doorvoeren in het geval van herwerkingen. Ook daarvoor had Crius Group een oplossing. Zij hebben een handig platform waarop al onze ePub-bestanden geüpload worden, waardoor wij 24/7 toegang hebben tot al onze ePubs en we kunnen makkelijk zien in welke fase van het conversie- of herwerkingsproces een titel zich bevindt. Homogeniteit tussen het papieren- en digitale product, boeken die beschikbaar zijn voor iedereen en een leverancier die je het gehele traject echt uit handen neemt. Dat is wat we bij Crius Group hebben gevonden.


Hoe het ging?

In eerste instantie ontwikkelde Crius Group een nieuwe stylesheet waarin de nieuwe lay-out werd vastgelegd. Ze hielpen ons om een goed evenwicht te bereiken tussen een mooi vormgegeven ePub en het gebruiksgemak voor de lezer. Zo is er bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan de ‘aanklikbare’ inhoudsopgave en andere verwijzingen. Toen deze basis gelegd was, werd er gestart met een bulkconversie van in totaal 115 titels. De laatste gidsen werden in het najaar van 2018 opgeleverd.En nu?

Zodra alle ePub-bestanden geconverteerd zijn, worden ze door de medewerkers van Crius Group op hun ePub-platform geplaatst, waardoor het heel makkelijk voor ons zal zijn om herwerkingen aan te vragen. We hebben er vertrouwen in dat deze ebooks een waardevolle aanvulling zijn op ons fonds. Natuurlijk weten we niet of onze gidsen in de toekomst ook op een andere manier zullen worden uitgebracht. Gelukkig hebben we aan Crius Group een partner die ons dan ook echt verder kan helpen.
De auteur

Jurgen Snoeren

Manager van de afdeling Kaarten, boeken en gidsen bij ANWB

Over ANWB

ANWB is dé samenwerkingspartner van Nederland op het gebied van mobiliteit, vakantie en vrije tijd. De natuurliefhebber, de sportieveling, de automobilist, de wandelaar, de liefhebber van dagjes uit: samen met haar partners bereikt ANWB een breed publiek van miljoenen Nederlanders.

ANWB heeft een brede portfolio van papieren magazines, online middelen en natuurlijk diverse evenementen voor face-to-face contact. Zo geven ze onder meer Kampioen, Waterkampioen en de ANWB Campinggidsen uit.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw uitgeverij?

Wij komen graag bij je langs voor een gesprek.

Laten we praten!