Prepress dwarsligger®

"Besparen in tijd en geld met een geautomatiseerd proces"

Neem contact op     of lees verder

Elke boekenfanaat kent het intussen wel: de dwarsligger®, een compleet boek in een compact, draagbaar formaat. Net zo klein en licht als een mobiele telefoon en toch 100% leesbaar. Maar hoe ga je van het normale boekenformaat naar dat van de dwarsligger®? Tamara Doornink, redacteur bij Uitgeverij dwarsligger, onderdeel van Ambo|Anthos uitgevers, legt uit hoe Crius Group hen hierbij helpt.

Spelen met templates voor het mooiste resultaat

Ambo|Anthos uitgevers maakt deel uit van VBK Uitgeversgroep en zij hadden besloten om met CORE te gaan werken. Het was de bedoeling om de productie van de dwarsliggers eveneens onder te brengen in CORE. De uitdagingen voor de dwarsligger zijn echter wezenlijk anders. Omdat het om bestaande boeken gaat wordt het manuscript  meestal niet aangeleverd in MS Word, maar in verschillende formaten zoals InDesign, Quark, pdf enz. Dit bestand moet vervolgens handmatig worden omgezet naar de juiste vormgeving.

De belangrijkste factor bij het zetten is het aantal pagina’s per katern. Dwarsliggers worden gedrukt op ultradun papier en daarom werken we met katernen van maar liefst 72 pagina’s. Er wordt altijd gestreefd naar een fijne bladspiegel en een omvang met zo weinig mogelijk blanco pagina’s achterin. Dit bereiken we door met het aantal regels per pagina en de lettergrootte te ‘spelen’. Kortom, een goede balans tussen een mooie vormgeving en de juiste omvang.

Crius Group hielp ons om dit proces te automatiseren. Zo hebben ze verschillende templates ontwikkeld, waarbij telkens het afgesproken aantal regels per pagina gebruikt wordt. Als ze het boek inladen in het zetpakket, bekijken ze met welke template we op de best passende bladspiegel en omvang uitkomen.

Automatisatie leidt tot besparing

Maar dat is niet alles. Crius Group werkte ook een efficiënte workflow voor ons uit. Zo werken we bijna papierloos en brengen we zelf heel makkelijk correcties aan met behulp van InCopy. We besparen hierdoor heel wat tijd.

Ook qua paginaprijs zitten we nu beduidend lager dan vroeger. We werken dus niet alleen slimmer en efficiënter, maar ook goedkoper.
De auteur

Tamara Doornink

Redacteur bij Uitgeverij dwarsligger

Over Ambo|Anthos uitgevers

Ambo|Anthos is een Nederlandse uitgeverij die zich al meer dan 50 jaar onderscheidt in het literaire landschap door het uitbrengen van een breed scala aan titels. Samen met drukkerij Royal Jongbloed hebben ze het concept dwarsligger® uitgewerkt en op de markt gezet. Intussen werken ze al met veel verschillende uitgeverijen samen om hun boeken ook op dwarsligger®-formaat uit te brengen.

Ook benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw uitgeverij?

Wij komen graag bij je langs voor een gesprek.

Laten we praten!