Prepress examenbundels

"Minder stress en klaar voor de digitalisering"

Neem contact op     of lees verder

Iedereen in Nederland die ooit examen heeft gedaan kent het wel, de examenbundels. Het concept werd bedacht door educatieve uitgeverij ThiemeMeulenhoff en is even simpel als doeltreffend: oude examens en uitleg van docenten gebruiken om te oefenen voor het behalen van je diploma. Alle bundels worden nu nog als folioproduct uitgegeven, maar worden in de toekomst ook digitaal gepubliceerd. Projectmanager Marcel Sikking legt uit hoe dit gegeven én het feit dat alle bundels elk jaar moeten worden herwerkt resulteerde in een mooie uitdaging.

Waarom Crius Group de juiste keuze was?

Crius Group was geen onbekende voor ThiemeMeulenhoff. Ze is onze strategische partner voor de opmaak van onze boeken. Met name omdat ze ons helpen met de transformatie naar digitaal uitgeven, was de keuze om ook dit bij hen onder te brengen snel gemaakt. Zij verwerken de content op een manier die zorgt voor efficiëntie. Tel daar het behalen van de deadlines en de kwaliteit die ze leveren bij op en dan heb je de ideale partner voor een one-stop-shop!
Meer structuur en minder zorgen

Dus, digitalisering komt eraan maar we weten alleen nog niet in welke vorm. Bovendien zal dit waarschijnlijk blijven wijzigen. En verder streven we er net als elke uitgeverij naar om pagina’s zo efficiënt mogelijk op te maken. Hoe dan? Het toverwoord is structuur.

In totaal geeft ThiemeMeulenhoff 41 examenbundels per jaar uit. Alle 41 bundels zaten voorheen verspreid over verschillende zetters en werden in het verleden dus niet allemaal op dezelfde manier opgemaakt. Het was daarom belangrijk om de bestaande bundels eerst te herzetten naar een eenduidige structuur. Zo werden alle elementen op dezelfde manier gestyled, zodat het later makkelijker is om ook de conversie naar digitaal te doen. De volgende stap was de eigenlijke herwerking zelf, die jaarlijks moet gebeuren. Medewerkers van Crius Group voeren de nodige correcties uit, voegen het examen van het laatste jaar toe en verwijderen het oudste.


Iedereen blij?

Het is niet eenvoudig om iedereen te overtuigen van een ‘volgende stap’ terwijl nog niet duidelijk is waarvoor we dit precies doen. Maar nu we de hele omzetting hebben gedaan is toch iedereen tevreden. We starten nu veel geruster aan de examenbundels. Het zit bij één leverancier die vertrekt van de juiste bestanden. Bovendien kunnen we snel anticiperen op vragen van de markt als het gaat om nieuwe manieren van publiceren.


De auteur

Marcel Sikking

Projectmanager bij ThiemeMeulenhoff

Over ThiemeMeulenhoff

ThiemeMeulenhoff heeft zich in de 225 jaar van haar bestaan ontwikkeld van educatieve uitgeverij tot ontwerper van onderwijsleerprocessen. We maken leermiddelen voor het primair, voortgezet en beroepsonderwijs, in nauwe samenwerking met anderen: Samen leren vernieuwen. Hun methodes worden dagelijks door duizenden leerlingen gebruikt.

Sinds 2017 is ThiemeMeulenhoff onderdeel van Klett Group, een van Europa’s toonaangevende spelers in de educatieve markt.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw uitgeverij?

Wij komen graag bij je langs voor een gesprek.

Laten we praten!