CORE: A new way of typesetting

"CORE gaat ons helpen meer dan 50% te besparen op onze zetkosten, zonder dat de kwaliteit daaronder lijdt!"

Neem contact op     of lees verder

CORE: A new way of typesetting

Op welke manier kunnen de kosten voor het zetwerk omlaag zonder dat dit afbreuk doet aan de kwaliteit van de boeken? VBK uitgevers was, net als vele uitgeverijen, op zoek naar het antwoord op deze vraag.

VBK uitgevers bestaat uit verschillende fictie- en non fictie uitgeverijen. Zij vertegenwoordigen ruim 7500 auteurs en zijn samen marktleider in de algemene boekenmarkt. Marte Kersten, hoofd inkoop VBK en manager realisatie bij Luitingh-Sijthoff, vertelt hoe hij de krachten van de verschillende uitgeverijen bundelt om sneller en goedkoper boeken en ePubs te maken.

Sneller, goedkoper én de beschikking over alle bestanden

Bij VKB zijn we ons bewust van nieuwe technieken, het doel is om efficiënter te werken en tevens besparingen te realiseren. Door gebruik te maken van het volume dat we hebben als groep, hebben we grote besparingen kunnen realiseren. Met name bij het drukwerk zijn hier mooie resultaten behaald. Het zetten van boeken gebeurt echter al lange tijd op dezelfde manier. Dit gaat nog altijd volledig handmatig. Er zijn in het verleden wel initiatieven genomen om dit volledig te automatiseren maar de kwaliteit van de boeken was ondermaats. Bovendien bracht dit niet de gewenste besparingen.

CORE brengt het goede van 2 werelden samen. Een deel van het proces gaat automatisch en dit zorgt er simpelweg voor dat je boeken sneller klaar zijn en goedkoper worden gemaakt. Maar dat is niet het enige. De ePub is vrijwel gelijktijdig beschikbaar en omdat alles in de cloud staat hebben we altijd de beschikking over al onze bestanden. Dus de pdf, ePub maar ook de open bestanden. Met name aan het einde van het proces komt het handmatige stuk. Doordat het boek altijd door een vormgever van Crius Group wordt gecontroleerd, is alles grafisch perfect in orde.


Standaardisatie, maar dan binnen de perken

CORE maakt gebruik van stramienen en dit betekent standaardisatie. Zo simpel is het. Zaken als formaten en lettertypes worden vastgelegd in speciale templates. We kiezen voor duidelijke en herkenbare producten maar hebben er bij de samenstelling van de templates wel voor gezorgd dat er voldoende vrijheid is om tegemoet te komen aan de wensen van de redacteur, de uitgever en de auteur.


Het resultaat

CORE is nu bij verschillende uitgeverijen van VBK uitgerold en dit werkt prima. Kosten zijn daadwerkelijk lager en de kwaliteit van de boeken is uitstekend. Verder is het ook leuk om te vermelden dat we veel minder prints maken omdat het proevenverkeer is gedigitaliseerd. Ook prima voor de ecologische voetafdruk dus!

Te mooi om waar te zijn?

Nee, zeker niet! Het gebruik van CORE vraagt namelijk ook om een aanpassing van onze medewerkers. Op de eerste plaats moeten manuscripten gecodeerd worden aangeleverd. Dit is niet heel ingewikkeld maar het moet wel gebeuren. Verder worden correcties met behulp van InCopy direct in het zetbestand doorgevoerd. Dit is met name voor de redacteuren en correctoren die gewend zijn om te werken vanaf papier wel een grote stap. Gelukkig beseft iedereen dat dit niet opweegt tegen de vele voordelen die CORE biedt. De redacteuren worden door Crius Group d.m.v. een trainingstraject goed begeleid.


Marte Kersten
De auteur

Marte Kersten

Hoofd inkoop VBK en manager realisatie bij Luitingh-Sijthoff

Over VBK

VBK is een ondernemende en innovatieve groep van fictie- en non-fictie-uitgeverijen. Samen zijn ze marktleider in de algemene boekenmarkt. Van literatuur tot kinderboeken en van filosofie tot food: noem een onderwerp en ze hebben er een (e)boek of tijdschrift over. VBK vertegenwoordigt en begeleidt meer dan 7500 auteurs, zowel in binnen- als buitenland.