Innovation matters!

donderdag 17 september

Philips Stadion Eindhoven

#CUL2020 

Crius Update Live! 2020 wordt helaas afgelast

We hebben lang goede hoop gehad dat Crius Update Live! op 17 september zou kunnen doorgaan. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen (voldoende afstand, plenaire sessies op de tribune) hebben we, mede op advies van de Veiligheidsregio Eindhoven, helaas toch moeten besluiten om deze dag af te gelasten.

Door de recente ontwikkelingen en de verschillende oranje zones, is een situatie ontstaan die ervoor zorgt dat we deze dag niet kunnen houden op de manier zoals we dit zouden willen. De gezondheid van jou als bezoeker en onze medewerkers staat simpelweg voorop!

Maar... we komen snel bij jullie terug met een nieuwe datum voor de editie van 2021. We gaan ervan uit dat we elkaar onder betere omstandigheden snel weer terug kunnen zien.

Het Crius Group-team

Innovation matters

Op donderdag 17 september 2020 staat een nieuwe editie van ons uitgeefcongres, Crius Update Live!, op het programma. Het thema van deze editie staat volledig in het teken van innovatie. We hadden het thema al aangekaart in de blog die Jurgen Willems in juni van vorig jaar heeft geschreven. Veel uitgevers streven bij het maken van goede content naar vernieuwing en (nog meer) naar aansluiting bij de lezer. Het maakt niet uit of het om leesboeken, educatieve content of vakinformatie gaat. Iedereen heeft hierbij zijn of haar uitdagingen.

De insteek van Crius Update Live!, zoals je die gewoon bent, zal een klein beetje veranderen. De inhoud van het programma werd altijd gemaakt ‘voor en door uitgevers uit Nederland en Vlaanderen’. Maar nu gaan we wat breder kijken. Zo komen een van de grotere Deense uitgeverijen en een paar relevante technische bedrijven langs, maar verder blijft het recept hetzelfde. Een inspirerende dag met een sterk inhoudelijk programma. En dit met voldoende ruimte om te netwerken met bezoekers die vrijwel uitsluitend werkzaam zijn binnen een uitgeverij. En natuurlijk hebben we je zelf ook het nodige nieuws te vertellen.

Hieronder vind je het volledige programma en onderaan deze pagina meer informatie over de sprekers. 

Het programma

09u30   Ontvangst en netwerkmoment

10u30   Opening door Ronnie Overgoor

10u40   De mens achter de innovatie

> Presentatie door Heiko Bleeker, Partner Strategie & Business Development bij Station10 en Marga Lenten-Van Boxtel, Operationeel Manager bij Station10
Innovatie is meer dan het gebruik van nieuwe technologie. Het moet je organisatie én je klant iets brengen waar hij of zij op zit te wachten. Maar daar moeten zij dan wel klaar voor zijn, ook mentaal! Met andere woorden, innovatie betekent verandering en dit is niet altijd eenvoudig. Station10 is een organisatie die bedrijven binnen en buiten de uitgeefsector helpt met nieuwe trajecten. En dit in de volle breedte, met oog voor de mensen die het moeten gaan doen. Tijdens deze sessie antwoordt Heiko Bleeker op vragen als: wat is de noodzaak van innovatie? Hoe begin je eraan? Wanneer weet je dat je op het goede pad zit? En, dit alles natuurlijk onderbouwd met aansprekende voorbeelden.

11u10   Zonder het juiste gereedschap ben je nergens!

Usecase door Maarten Cleeren, Directeur Operations bij Noordhoff
Maarten Cleeren vertelt vandaag niets nieuws. Sterker nog, hij vertelt iets dat iedereen al weet: zonder het juiste gereedschap ben je nergens. Dat geldt zeker ook voor het produceren van educatieve leermiddelen. Die leermiddelen zelf zijn de laatste jaren aan nogal wat verandering onderhevig geweest – en dat zal zich naar de toekomst doorzetten. Noordhoff heeft tot kortgeleden kunnen volstaan om die veranderingen veelal op te vangen in bestaande productieprocessen. Nu digitalisering een steeds prominentere rol inneemt voor wat betreft de producten die we verkopen, is het tijd om ook ons productieproces (en alle aanverwante processen en systemen) grondig te transformeren. Hoe we die reis zijn gestart en wat we onderweg allemaal zijn tegengekomen zal daarbij de revue passeren. Ontwikkelingen in het Nederlands onderwijs, in de producten van Noordhoff en in ons operationeel gereedschap komen daar allemaal bij aan bod.

11u40   Je kunt niet alles zelf doen

> Interview met  Jan-Peter Wissink, directeur bij Amsterdam University Press en Jurgen Willems, Managing Director bij Crius Group
Het is nog niet zo lang geleden dat Jan-Peter Wissink de volledige zeggenschap heeft gekregen over Amsterdam University Press. Dit brengt veel mogelijkheden maar ook uitdagingen met zich mee. Dat laatste zit hem vooral in de diversiteit van dingen die op je afkomen. Hoe kun je als kleine organisatie bezig zijn met processen en innovatie als je aandacht volledig wordt opgeslokt door de markt en auteurs? Tijdens dit interview vertelt Jan-Peter waarom hij ervoor heeft gekozen om een groot deel van de productie en de hiermee gepaarde innovatie uit te besteden aan Crius Group. Jurgen Willems geeft aan waarom en hoe dit past in zijn visie en de wijze waarop hij uitgeverijen verder wil helpen.

12u10   Lunch

13u30   Innoveren is uitproberen: zo gaat het in Scandinavië

Presentatie door Jakob Harden, Chief Commercial Officer bij Politikens Forlag
Innovatie kan op verschillende manieren. Succesverhalen zijn soms toevalstreffers maar meestal zijn nieuwe initiatieven gebaseerd op een visie en plan. Iedereen weet echter ook dat het in de praktijk meestal anders loopt dan verwacht. Uitgeverijen in Nederland en België hebben bovendien te maken met een beperkte afzetmarkt vanwege het taalgebied. Maar hoe zit dit in Scandinavië? Jakob Harden wordt vanuit zijn rol bij JP/Politikens Vorlag (Denemarken) voortdurend geconfronteerd met dezelfde uitdagingen en heeft hier een duidelijke mening over. Tijdens zijn presentatie vertelt hij over zijn ervaringen en heeft hij speciale aandacht voor luisterboeken.

14u00   En audio dan?

Panelgesprek met Piet Van Riele, Manager e-commerce & New business bij Ambo|Anthos; Huub van de Pol, Manager bij Icontact en Jakob Harden, Chief Commercial Officer bij Politikens Forlag
Het marktaandeel van luisterboeken neemt sterk toe. Steeds meer uitgeverijen zetten ook in op audio en/of podcasts. Maar wat betekent dit nu precies? Productie is duur en productiehuizen zijn overbezet. Hoe kies je welke boeken je op deze wijze exploiteert en wat betekent dit voor de organisatie? Wat betekent dit voor de relatie met auteurs?

14u30   How about technology?

Innovatie en techniek worden vaak in één adem genoemd. Daarom mag een sessie met nieuwe trends en ontwikkelingen niet ontbreken. Drie partijen vertellen over nieuwe ontwikkelingen waar zij mee bezig zijn.

 • Controle over je hyperlinks
  Presentatie door Luc Van genechten, Solutions Manager bij Crius Group
  Vrijwel alle content is voorzien van hyperlinks. Maar blijven deze altijd werken? Alleen al het controleren hiervan is bijna een onmogelijke opgave. Crius Group ontwikkelde een tool waarmee je de controle behoudt over hyperlinks die je via verschillende kanalen (print & digitaal) verspreidt. Indien een hyperlink verandert of de bestemming niet meer bestaat, kan je makkelijk ingrijpen en doorverwijzen naar een andere pagina.
 • A publisher's guide to smart content
  > Presentatie door Jaeques Koeman, CEO bij EDIA
  Hoogwaardige en gedetailleerde metadata vormt volgens EDIA het fundament voor een toekomst van gepersonaliseerd leren. Mede aan de hand van een door EDIA uitgevoerde enquête onder uitgevers wordt verder belicht waarom automatisch metadateren cruciaal is voor uitgeverijen in het digitale tijdperk.
 • We want to move away from Word
  Presentatie door Taeke Kuyvenhoven, Directeur bij Liones en CCO bij Fonto
  Deze veelgestelde vraag (aan Fonto) staat centraal in deze korte sessie. Waarom wil men van Word af? En hoe krijg je je auteurs zover? Aan de hand van een aantal praktische voorbeelden uit andere branches (o.a. standaardisatie, technische documentatie en life sciences) komen antwoorden aan de orde die voor uitgevers zonder meer interessant kunnen zijn.

15u00   Afternoon break

15u45   Focus op onderwijs

> Presentatie door Linda de Leeuw, Manager Product Development bij Uitgeverij Malmberg en Hidde Rolff, Data Analist bij Uitgeverij Malmberg
Wat als je kan meekijken in alle werkboeken van alle leerlingen van Nederland? Welke potentie biedt dat voor het verbeteren van producten? En wat doe je met al die data? We nemen je graag mee in de reis die Malmberg de afgelopen jaren heeft gemaakt; van data, naar informatie, naar acties en verbeteringen. We geven een aantal concrete voorbeelden waarmee we de kwaliteit van onze leermethodes hebben verbeterd, maar ook leggen we uit hoe we efficiënter kunnen werken door het maken van de juiste selecties of door het automatiseren van verschillende processen.

16u15   The attention economy

> Keynote door Tim van der Wiel, Founder bij GoSpooky
Tijdens Crius Update Live! 2020 kijken we samen naar de do’s en don’ts van innovatie. De rode draad van de presentatie van Tim is vooral de attention economy. Hoe blijf je ongeacht doelgroep als merk relevant in een wereld van grote techbedrijven en een consument die steeds digitaler aan het worden is. Hierin geeft Tim enkele case voorbeelden. Relevant voor de uitgeefsector zijn hierin zeker voice technologie en augmented reality.

17u00   Afsluiting en borrel

Wat mag je verwachten?

Met deze aftermovie van Crius Update Live! 2019 krijg je alvast een goede indruk van wat je te wachten staat op dit uitgeefcongres.

Wie zijn de sprekers?

Ronnie Overgoor

Ronnie Overgoor neemt opnieuw de rol van dagvoorzitter voor zijn rekening tijdens Crius Update Live! Met zijn energiek enthousiasme, aanstekelijke humor, scherpte en ontspannen interactie scoort hij consequent zeer hoge ogen op congressen, evenementen en award uitreikingen. Tijdens interviews switcht hij razendsnel tussen serieuze vragen en scherpe humor. Hij houdt van open en echte gesprekken, waarbij hij degene die hij interviewt altijd in zijn of haar waarde laat. Scherp, maar altijd met respect als vangrail. 

Heiko Bleeker

Heiko is Partner Strategie & Business Development bij Station10. Samen met zijn team is hij verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van strategische vraagstukken in de mediasector. Hij heeft aan de wieg gestaan van grote veranderprojecten bij meer dan 15 mediabedrijven.

Marga Lenten-van Boxtel

Marga Lenten-van Boxtel is als Operationeel Manager van Station10 verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van het Station10-team. Daarnaast ondersteunt ze klanten in de mediasector bij (verander)uitdagingen gericht op de menskant van veranderen.

Maarten Cleeren

Maarten Cleeren is sinds twee jaar Directeur Operations bij Noordhoff, maar al lange tijd werkzaam in de uitgeverij. In al die jaren heeft hij zich voornamelijk beziggehouden met secundaire uitgeefprocessen: het verrijken van content. Met een achtergrond in de semantiek van de natuurlijke taal heeft hij voor Elsevier jarenlang ‘smart content’ ontwikkeld. Bij Noordhoff werkt hij met collega’s toe naar een transformatie van de primaire uitgeefprocessen en de organisatie die daarbij hoort. Maarten woont in Haarlem en was in een vorig leven filosoof.

Jan-Peter Wissink

Jan-Peter Wissink is eigenaar van Amsterdam University Press en WalburgPers die samen meer dan 160 Engelstalige wetenschappelijke boeken voor onderzoekers en studenten per jaar uitgeven, alsmede 21 wetenschappelijke tijdschriften en vijftig boeken voor de algemene markt.

Voordat Jan-Peter bij AUP en WalburgPers kwam, was hij uitgeefdirecteur voor Bloomsbury in Berlijn en Londen en Executive Vice President bij Brill in Leiden. Jan-Peter heeft theologie gestudeerd en is medeoprichter en -eigenaar van een bureau voor documentaire fotografie in Rotterdam.

Jurgen Willems

Na verschillende operationele functies binnen Crius Group te hebben doorlopen, nam Jurgen Willems in 2007 de fakkel over van zijn vader. Sindsdien heeft hij als Managing Director de dagdagelijkse leiding over het bedrijf. Jurgen is een strateeg van inborst en dat merk je in zijn beleid. Hij heeft het bedrijf hervormd van een traditionele zetterij naar een one-stop-shopping partner voor uitgeverijen, waar procesoptimalisatie en het efficiënt inzetten van oplossingen centraal staan.

Jakob Harden

Jakob Harden begon 13 jaar geleden zijn carrière bij Politikens Forlag als redacteur bij de non-fictie afdeling. Door de jaren heen heeft hij verschillende functies bekleed binnen de uitgeverij, tot hij in 2017 Chief Commercial Officer werd.
Jakob heeft uitgebreide ervaring met strategie en digitale bedrijfsontwikkeling en een breed inzicht in het Deense culturele veld en de uitgeverij. Hij heeft ervaring met analyse en verandering van bedrijfsprocessen, zowel in een groeiende als krimpende markt. Dit omvat de implementatie van nieuwe strategieën, acquisities en bedrijfsontwikkeling.

Piet Van Riele

Piet van Riele werkt meer dan vijfentwintig jaar in diverse sales- en marketingfuncties bij de drie grootste concerns van algemene boeken. Sinds 2013 is hij als Manager e-commerce & New business verantwoordelijk voor de digitale exploitatie bij uitgeverij Ambo|Anthos.

Huub van de Pol

Huub van de Pol is directeur/oprichter van Icontact. Dit bedrijf ontwikkelt maatwerksoftware voor uitgevers en andere partijen in het boekenvak. Icontact is gespecialiseerd in metadata en de handling en distributie van digitale content (ebooks, audiobooks). Naast de maatwerkprojecten heeft Icontact twee zelfontwikkelde diensten: BooXtream, een webbased ebook watermerk service voor de beveiliging van ebooks, en Audiyence, een white label audiobook app platform. Ook staat Huub in 2006 aan de basis van Luisterrijk, de eerste webwinkel voor digitale audioboeken. In 2011 ontstond daar Luisterhuis als spin-off. In 2020 is Luisterhuis verkocht aan CB.

Luc Van genechten

Luc Van genechten is Solutions Manager bij Crius Group, dat al meer dan 30 jaar diensten levert op het vlak van contentcreatie, -management en -ontsluiting. Luc heeft jarenlange ervaring als bruggenbouwer tussen business en IT en dit in zowel grote als kleine ondernemingen waarbij hij als consultant diverse contentmanagementprojecten mee gerealiseerd heeft.

Jaeques Koeman

Jaeques Koeman is CEO van EDIA, het EdTech bedrijf uit Amsterdam dat hij in 2004, na een studie informatica aan de Universiteit van Amsterdam, heeft opgericht. Onder zijn leiding ontwikkelde EDIA reeds in 2006 AI-gestuurde toepassingen voor gepersonaliseerd leren en won verschillende (innovatie)prijzen. Naast EDIA is hij actief als adviseur en investeerder bij verschillende tech-startups en publiceert hij met enige regelmaat artikelen over AI en onderwijs.

Taeke Kuyvenhoven

Taeke Kuyvenhoven was werkzaam als uitgever binnen Wolters Kluwer en Sanoma (NU.nl). Als directeur van internetbureau Liones begeleidde hij jarenlang uitgevers om de stap van print naar digitaal te maken. Vanuit die rol stond hij in 2014 aan de wieg van Fonto. Dit bedrijf, met het gelijknamige product, maakt het voor zogenoemde subject matter experts mogelijk om gestructureerde content te creëren.

Linda de Leeuw

Linda de Leeuw heeft een passie voor onderwijs en techniek. Tijdens haar promotieonderzoek werkte ze veel met oogbewegingsdata en onderzocht leespatronen van basisschoolleerlingen. Ze vertaalde de resultaten naar een applicatie om leespatronen te visualiseren. Momenteel werkt Linda als Manager Product Development bij Malmberg en ontwikkelt ze met haar collega’s blended methodes voor het VO en MBO, waarbij ze gedreven is om de wereld van content en techniek steeds dichter bij elkaar te brengen.

Hidde Rolff

Toen Hidde Rolff de vakinhoudelijke uitdaging voor de klas miste, schoolde hij zich om van leraar wiskunde tot data analist. Bij Malmberg kwamen deze twee werelden, waar hij de digitale leeromgevingen van VO en MBO analyseert, bij elkaar. Door zijn ervaringen in het onderwijs weet hij de juiste vertaalslag te maken vanuit de data waardoor de ontwikkelteams zich betrokken voelen en graag de nieuwe inzichten gebruiken om de producten en hun werk te verbeteren.

Tim van der Wiel

Tim van der Wiel (1998) verdiende op zijn dertiende zijn eerste geld met een Twitternetwerk van ruim één miljoen Nederlandse tieners. Grote merken begonnen hem te benaderen om te adverteren en zo opende de wereld van online advertenties. In 2016 richtte hij social content agency GoSpooky op en in 2018 volgde Speaky.ai, een softwareplatform voor Voice technologie.
Tim is er van overtuigd dat Voice de volgende belangrijke tech challenge is, terwijl de meeste merken daar nog niet mee bezig zijn.