Automatisch boeken opmaken: met of zonder XML?

Je wil als uitgever zoveel mogelijk uit je content halen. Folio, e-books en steeds vaker ook luisterboeken. De lezer verwacht dat boeken tegenwoordig in alle mogelijke formaten beschikbaar zijn. Dit betekent naast het verdienmodel natuurlijk ook wat voor het productieproces.

met-of-zonder-xml-heading.jpg
marcel-16.jpg
De auteur

Marcel Van Denken

Sales Director bij Crius Group

Het omzetten naar verschillende formaten kost geld en dus is het noodzakelijk om dit zo slim mogelijk te doen. Er wordt binnen deze context vaak gegooid met termen als XML, automatische opmaak en natuurlijk het hergebruiken van content. Maar is het wel zo simpel? En is dit voor alle soorten boeken hetzelfde?

met-of-zonder-xml-1.jpg

Hergebruik van content kan op verschillende manieren

Er wordt vaak gedacht aan de combinatie van print en digitaal, maar ook daarbinnen zijn er nog verschillende varianten. Bij bepaalde soorten content kan het interessant zijn om onderdelen afzonderlijk te publiceren. Denk hierbij aan recepten uit een kookboek, onderdelen uit een reisgids of educatieve materialen. Vaak wordt bij het creëren van content dan niet meer gedacht in boeken. Dit gebeurt pas later op het moment dat deze onderdelen opnieuw worden samengevoegd tot een nieuw boek of publicatie.

Het gebruik van XML komt erop neer dat structuur en vormgeving van elkaar worden gescheiden en dat de content in een contentmanagementsysteem wordt opgeslagen. Dit betekent veel! Auteurs en/of redacteuren dienen bekend te zijn met deze technologie en er moet software beschikbaar zijn om deze content te kunnen bewerken. Maar dit is enkel écht zinvol om te doen als content:

  • wordt gepubliceerd op verschillende kanalen en in diverse publicaties;
  • geschikt is om semiautomatisch te publiceren;
  • regelmatig wordt geüpdatet en wijzigingen snel overal zichtbaar moeten zijn.

En wat dan met fictieboeken zoals romans en thrillers?

Hier is het verhaal natuurlijk veel simpeler. Boeken worden, zij het in verschillende formaten, altijd in zijn geheel gepubliceerd en slechts zelden inhoudelijk geüpdatet. Maar om alles beheersbaar te houden, zijn zaken als gestructureerde opslag en de combinatie van kwalitatieve vormgeving én een lage paginaprijs wel belangrijk. Dit is nu precies de reden waarom we Core hebben ontwikkeld. Door software als MS Word, InDesign, InCopy en Alfresco slim in te zetten, is het mogelijk om efficiënt pagina’s te produceren en e-books te genereren. En mocht er in de toekomst sprake zijn van een nieuwe trend of (digitaal) formaat, door de eenduidige manier van werken, ben je altijd klaar om bestanden eenvoudig, snel en efficiënt om te zetten. Samen met de dertig jaar ervaring die Crius Group heeft als typesetter, zorgt dit voor kwalitatieve producten. En hier heb je dus helemaal geen XML voor nodig. 

Meer weten over Core?

Crius Group

Verbeter de productie- en redactieactiviteiten van jouw uitgeverij

Volg ons via onze sociale media

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en je ontvangt onze halfjaarlijkse nieuwsupdate in je mailbox. Daarmee houden we je onder andere op de hoogte van de events die we organiseren.

Schrijf je in voor onze nieuwsupdates

Crius Group © 2024
Vaartstraat 66, B-2235 Hulshout
Algemene voorwaarden
Gemaakt met ♡ door Think Tomorrow