CORE: A new way of typesetting

"De haalbaarheid van CORE heeft zich ruimschoots bewezen"

Neem contact op     of lees verder

Overamstel uitgevers was de eerste partij die besloot om gebruik te gaan maken van CORE. Bovendien hebben ze als launching customer mee richting gegeven aan de wijze waarop CORE is opgezet. Peter de Lange, productiemanager bij Overamstel Uitgevers, vertelt over de verandering die in zijn organisatie heeft plaatsgevonden en de resultaten die hier uit zijn voortgekomen.

Niet meteen overstag

Overamstel staat altijd open voor mogelijkheden om zaken slimmer en efficiënter te doen. Natuurlijk gaat het dan om kostenbesparing maar dit mag natuurlijk nooit ten koste gaan van de kwaliteit. Ik ging dan ook niet meteen overstag. Het gebruik van CORE zou betekenen dat alle redacteuren en productiemedewerkers volledig anders zouden moeten gaan werken. Het volledige typesetting proces en de manier waarop we correcties doorvoeren, moest namelijk herzien worden als we met CORE wilden gaan werken.

Toch hebben de beloofde voordelen in combinatie met de kennis en ervaring van Crius Group ons overtuigd om de sprong te wagen.Kwaliteit gaat boven alles

Als productiemanager is het mijn primaire taak om de kwaliteit van onze boeken te bewaken. De vormgeving moet onberispelijk zijn en ePubs moeten vrijwel gelijktijdig beschikbaar zijn.

CORE faciliteert dit hele proces, maar maakt in de kern ‘gewoon’ gebruik van MS Word en InDesign. Bij het opzetten van de InDesign-templates heb ik gebruik mogen maken van de grafische expertise die Crius Group heeft en hierdoor is er een uitstekende balans ontstaan tussen standaardisatie en kwalitatief hoogwaardige producten.


Continuïteit als basis

Naast alle kwalitatieve overwegingen is er ook het aspect continuïteit. We laten immers een groot deel van onze boeken maken bij één partij. Aangezien er gebruik wordt gemaakt van ‘standaard’ software als MS Word, InDesign en InCopy, ben ik erg flexibel.

Maar dat is niet het enige. Met CORE beschikken wij nu altijd over al onze bestanden, zowel in MS Word als InDesign, ePub en pdf. Dit is in het huidige digitale tijdperk, waar vaak snel moet worden geschakeld, een absolute must. Bovendien is de content natuurlijk het belangrijkste asset van elke uitgeverij!


Het werkt echt

Nu we enkele jaren op deze manier werken durf ik te stellen dat deze ommezwaai niet voor niets is geweest. Iedereen werkt op dezelfde manier en we hebben op een aantal fronten goede resultaten behaald.

Om te beginnen zijn de kosten voor het zetwerk enorm gedaald. We werken ook vrijwel volledig papierloos, waardoor we bijdragen aan een beter milieu. Verder hebben we door het gebruik van CORE veel meer in eigen hand. Alles gaat een stuk sneller, wat de doorlooptijd in zijn geheel heeft verkort.

Iedereen blij?

Ik moet toegeven, het uitrollen van CORE was een behoorlijke uitdaging. Immers, de implementatie van het nieuwe systeem is één ding, maar onze medewerkers moesten er ook mee kunnen en willen werken natuurlijk. Het was voor hen zeker niet evident om opeens met templates te gaan werken, af te stappen van het proevenverkeer en in die plaats zelf correcties aan te brengen in InCopy. Maar Crius Group bleek ook op dit vlak een goede en betrouwbare partner. Ze organiseerde een coachingtraject bij ons, waarbij onze redacteuren werden opgeleid om met het nieuwe systeem te werken. Redacteuren begrijpen hoe het systeem werkt en zijn blij met de korte doorlooptijden. Ze vinden het zelfs fijn dat ze het proces nu meer in eigen handen hebben.


De auteur

Peter De Lange

Productiemanager bij Overamstel Uitgevers

Over Overamstel Uitgevers

Overamstel Uitgevers is gevestigd in Amsterdam en beschikt over een breed fonds, uiteenlopend van fictie, non-fictie en kinderboeken. De uitgeverij heeft de afgelopen jaren verschillende overnames gedaan en inmiddels vormen Uitgeverij Carrera, Hollands Diep, Lebowski Publishers, Meridiaan Uitgevers, Moon Uitgevers en The House of Books het geheel.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw uitgeverij?

Wij komen graag bij je langs voor een gesprek.

Laten we praten!