Werk maken van hun geluk, dat is mijn missie!

HR-manager Anja Van Genechten over haar eerste jaar bij Crius Group


De auteur

Anja Van Genechten


Onze medewerkers zijn ons grootste kapitaal. Hierin investeren is dan ook uitermate belangrijk. De afgelopen jaren zijn we als bedrijf enorm hard gegroeid en dus kwam de behoefte om hier meer invulling aan te geven. Na een zoektocht van een half jaar begon Anja Van Genechten op 2 januari 2019 met veel drive en goesting aan haar avontuur bij Crius Group. Ze had er alle vertrouwen in dat ze er iets moois van kon maken, want zo zegt ze zelf: “Het DNA 🧬 van Crius Group is me op het lijf geschreven.” Na iets meer dan een jaar, laten we Anja graag aan het woord over haar ervaringen bij ons.

Iedereen leren kennen

Toen ik meer dan een jaar geleden begon bij Crius Group telde het bedrijf een vijftigtal medewerkers. Mijn eerste prioriteit was om hen allemaal zo snel mogelijk te leren kennen. Ik nam daarom een tweetal maanden uitgebreid de tijd om iedereen individueel te spreken. Dit gaf me de kans om meer voeling te krijgen met alle individuele karakters, maar ook met het bedrijf. Want ik had nog veel te leren! 🎓

Tijdens deze gesprekken, kreeg ik antwoorden op een aantal belangrijke vragen, zoals:

  • Wie zijn mijn collega’s?
  • Wat houdt hun job in?
  • Wat zijn de sterke punten van de huidige werking van het bedrijf?
  • Welke zaken moeten aangepakt worden?


Die laatste vraag was voor mij minstens even belangrijk als de andere en gaf mij een ideale insteek om aan de slag te gaan. Wat mij verder opviel was dat de meeste medewerkers hier echt al lang werken. De teamspirit 🙌 die er heerst, is heel leuk! En ik zag ook de passie van de medewerkers om van Crius Group een nog groter succesverhaal te maken. Heerlijk vond ik dat!

Wat is er gerealiseerd?

Aan de hand van de input die ik kreeg van alle medewerkers, gecombineerd met een prioriteitenlijst van het management, stond ik te popelen om aan de slag te gaan. Zaken als evaluatiegesprekken, flexibele arbeidstijden, “Crius goes healthy”, een aanspreekpunt zijn voor de werknemers en het versterken van de bedrijfscultuur, zijn slechts een kleine greep uit alle to-do’s die ik op mijn bordje kreeg.

Binnen mijn eerste jaar konden we toch al een aantal zaken realiseren. De zaken die er voor mij het meest uitspringen zijn toch wel de volgende:

  • Het flexibiliseren van de arbeidstijd: medewerkers vullen hun dagen/weken zelf in om tot een optimale “work-life balance” te komen.
  • Het aanbieden van een fietsleasingprogramma 🚲 gecombineerd met een verhoogde fietsvergoeding: bijna 40% van alle medewerkers heeft hier het eerste jaar op ingetekend. Een onverhoopt succes!
  • De opstart van wekelijkse sportlessen 🏋️ in groep zoals lopen, wandelen en fitness.
  • Maandelijks een gezamenlijke lunch 🥪, aangeboden door het bedrijf. Tijdens deze lunches zit echt iedereen samen, wat voor extra dynamiek zorgt.
  • De evaluatie- en functioneringsgesprekken werden omgevormd naar permanente feedbackgesprekken.

HR in tijden van corona 

Door de coronacrisis 🦠 moeten we als bedrijf veel veranderingen ondergaan en over een groot aanpassingsvermogen beschikken. Dit laat zich ook voelen binnen mijn vakgebied. Veranderingen én het vermogen om hiermee om te gaan, daar draait het om in deze coronatijden.

De grootste verandering voor mij was uiteraard de afstand van onze medewerkers. Doordat bijna iedereen thuis aan het werk is, is het dagelijks contact op de werkvloer weggevallen. Hierdoor mis je dat korte dagelijkse babbeltje of merk je niet zo snel op wanneer het wat moeilijker gaat bij iemand.

Door regelmatig van ons te laten horen (een mailtje, een foto, een bedankkaartje …), proberen we er toch voor onze medewerkers te zijn. Wekelijks zijn er videogesprekken met het team, klinken we (virtueel) op het weekend of strijden we voor de eerste plaats tijdens een lockdown-quiz. Zo blijft het “contact” er toch nog ten tijden van corona.

"Begin dit jaar richtten we een werkgroep op binnen het bedrijf om het welzijn van onze werknemers te verbeteren. Dit vonden we ook voor de coronacrisis al belangrijk! "


Begin dit jaar richtten we ook een werkgroep op binnen het bedrijf om het welzijn van onze werknemers te verbeteren. Dit vonden we ook voor de coronacrisis al belangrijk! Deze werkgroep verwezenlijkte al enkele mooie dingen, waaronder een survivalgids voor thuiswerk en tips & tricks om je werkdag op een gezonde manier door te komen.

De toekomst zal uitwijzen welke HR-uitdagingen het post-coronatijdperk nog met zich mee zal brengen, maar dat ze er zullen zijn, daar ben ik zeker van!

Willen werken in plaats van moeten

Wat ik nog heel graag verder wil uitbouwen is de “employee experience”. Het klinkt als een chic woord, maar betekent net zoveel als de “dagdagelijkse beleving van onze medewerkers”. Ik ben er van overtuigd dat het de taak is van HR om hieraan permanent te blijven werken om zo een werkomgeving te creëren waar onze mensen willen werken in plaats van moeten werken. Een werkomgeving waar er afwisseling is tussen focus, ontspanning en contact met de collega’s, daar blijf ik naar streven. Maar we zijn zeker al op de goede weg. 

Uiteraard ben en blijf ik een aanspreekpunt voor al onze medewerkers. Iets meer dan een jaar na mijn start, hebben de meesten hun weg naar mijn bureau inmiddels goed gevonden. Mijn deur staat altijd open en iedereen is welkom! Hebben ze een vraag, dan zoek ik een antwoord. Voelen ze zich niet zo goed, dan luister ik naar hen. Werk maken van hun geluk, dat is mijn missie! 😄