Iedereen is een genie...

In deze blog vertelt Jurgen je meer over hoe Crius Group omgaat met het begrip ‘kennis’ en vooral hoe jij als professional binnen het boekenvak hier je voordeel mee kan doen.

Iedereen-is-een-genie.jpg
jurgen-willems.jpg
De auteur

Jurgen Willems

Managing Director bij Crius Group

Einstein knows best

"Iedereen is een genie… maar als een vis wordt beoordeeld op zijn vaardigheden om in bomen te klimmen, zal hij zichzelf zijn hele leven als een mislukkeling beschouwen."

Een fantastische uitspraak van Albert Einstein 🤓 waarmee hij zegt dat iedereen talenten heeft, als je jezelf maar bezighoudt met waar je goed in bent. Ergens talent voor hebben, betekent meestal dat je iets leuk vindt om te doen, jezelf daarin verdiept en daardoor over de nodige kennis beschikt. Je talent ontdekken kan een lange weg zijn, maar gaandeweg ontdek je wat je niet wilt en waar je op moet focussen.

Intussen sta ik al vele jaren aan het roer van Crius Group, maar mijn carrière startte ik in de productie. Ik ben het dus wel gewoon om met concrete projecten bezig te zijn, zelfs nu nog! Op die manier ben ik direct betrokken geweest bij ontelbare boekproducties en heb veel samengewerkt met uitgevers en redacteuren. Het is nog steeds een passie van me: uitgeverijen helpen bij het maken van kwalitatieve content op een slimme manier. En liefst zodanig dat deze kan worden gepubliceerd in elke gewenste vorm.

Focus

Crius Group focust zich op uitgevers met diensten zoals typesetting (zetten, paginaopmaak) en contentmanagement. Dit lijkt en is nu ook vanzelfsprekend, maar als je ons een beetje gevolgd hebt, weet je dat dit niet zonder slag of stoot is gegaan. Het is nog niet zo lang geleden dat we kwamen met een eigen app management systeem of testen deden met de oneindige mogelijkheden van ePub3. We kwamen er al snel achter dat dit een andere ‘cup of tea’ is. Het gebruik van apps door uitgeverijen was commercieel toch niet zo interessant als iedereen dacht. Bovendien ging het hier toch om een ander specialisme waarbij je erg afhankelijk bent van externe afspeelplatformen waardoor veel onvoorspelbaar was. Een wijze les die duidelijk heeft gemaakt welke kant we (niet) op moesten.

iedereen-is-een-genie-1.jpg

De focus ligt nu volledig op de productieprocessen, waarbij ik graag nog eens de metafoor uit de blog ‘Content kent geen grenzen’ van Jordy Willems aanhaal. De productie van een boek valt uiteen in het creëren, beheren en ontsluiten van content. Wanneer je de creatie (schrijven en/of het voorbereiden en structureren van content) vergelijkt met de fundering van een huis 🏠, kan je stellen dat het bouwen van de eerste en tweede verdieping veel makkelijker gaat.

Dit heb je waarschijnlijk al vaker gehoord of gelezen, maar wat betekent dit binnen de context van redactie en ondersteuning door Crius Group? Namelijk dat het loont om te investeren in een perfecte voorbereiding van je content, want beheer en publicatie worden er makkelijker door. Maar hou rekening met het onderscheid tussen de creatie van nieuwe content en het perfectioneren of digitaliseren van bestaande materialen.

Onderaan de streep kom je vaak beter uit

Crius Group wordt regelmatig gevraagd om oude bestanden (zoals pdf’s) om te zetten naar een ander digitaal formaat. Het gaat dan niet alleen om de omzetting zelf, maar ook om het toekennen van de juiste metadata zodat bestanden ook goed vindbaar zijn. Meestal betreft dit handmatige werkzaamheden die veel geld kosten. Soms is dit nu eenmaal onvermijdelijk maar vaak is het mogelijk om zaken te automatiseren. Dit vraagt om een inspanning, maar onder de streep kom je vaak beter uit 👊.

Ook bij het creëren van nieuwe content zijn er in dit opzicht mogelijkheden. Crius Group heeft een eigen CMS om mediumneutrale content te maken, maar dit is voor veel partijen een brug te ver of simpelweg niet nodig. Ook met eenvoudigere oplossingen en tools kan je veel bereiken. Voorbeelden? Er is heel veel mogelijk in MS Word en wat dacht je van het gebruik van InCopy?


Het verlengstuk zijn

Ik ga er nu even vanuit dat je mijn mening en visie deelt. De vraag is dan: wat is de meerwaarde van Crius Group? Door het toevoegen van redactionele ondersteuning aan de bestaande dienstverlening willen we nog meer het verlengstuk zijn van jou als uitgever. Zo hoef jij jezelf uitsluitend bezig te houden met de inhoud. Bij alle andere zaken kun je op zijn minst hulp gebruiken. Je vraagt je nu misschien af hoe dit in de praktijk werkt? In een ideale situatie werken interne en externe medewerkers perfect samen en daarvoor is het belangrijk dat iedereen op dezelfde lijn zit. We investeren daarom niet alleen veel in het opdoen van deze kennis, maar dragen deze ook graag uit naar iedereen die hierbij betrokken is. We werken hard aan de uitbreiding van ons netwerk met professionals en gaan hen daar waar nodig opleiden 🎓.

iedereen-is-een-genie-2.jpg

Wat is nu de conclusie?

Iedereen is een genie zolang je focust op het talent dat je bezit. Bij Crius Group zijn dat uitgeefprocessen en met onze redactionele ondersteuning gaan we nog een stapje verder. Dit doen we niet ‘zomaar’ door mensen te plaatsen of content in te voeren. We gaan met je in overleg, adviseren je over het proces en laten je profiteren van onze kennis en ervaring.

Laten we praten! ☕️

Ben je uitgever en heb je behoefte aan ondersteuning bij redactie in de vorm van tijdelijke krachten of het uitbesteden van werkzaamheden? Wil je meer weten over deze specifieke processen? Of ben je (freelance) redacteur, project manager of heb je andere ervaring in het boekenvak? En wil je jezelf graag bij ons aansluiten en meer weten over productieprocessen? Ik ga graag met je in gesprek!

Ik ben benieuwd!

Crius Group

Verbeter de productie- en redactieactiviteiten van jouw uitgeverij

Volg ons via onze sociale media

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en je ontvangt onze halfjaarlijkse nieuwsupdate in je mailbox. Daarmee houden we je onder andere op de hoogte van de events die we organiseren.

Schrijf je in voor onze nieuwsupdates

Crius Group © 2024
Vaartstraat 66, B-2235 Hulshout
Algemene voorwaarden
Gemaakt met ♡ door Think Tomorrow