Ondersteuning bij je redactie? Ja, maar alleen als de kwaliteit top is!


De auteur

Jurgen Willems

Managing Director bij Crius Group

Iedereen wil graag kwaliteit. Of je nu een pak koffie koopt of een hotel boekt. Maar ook wanneer het om redactionele ondersteuning gaat voor je uitgeverij. Het gaat om ‘value for money’. Maar, wat is die waarde dan precies? Verwacht je niet te veel of misschien zelfs te weinig? En weet je überhaupt wat je precies mág verwachten?

We helpen uitgeverijen nu al een tijdje met redactionele ondersteuning. En één van de belangrijkste pijlers hierbij is uiteraard kwaliteit.


Kwaliteit

Kwaliteit is het geheel van eigenschappen en kenmerken van een product en/of dienst dat van belang is voor het voldoen aan vastgestelde of vanzelfsprekende behoeften en wensen van opdrachtgevers.


Doen wat je belooft…

Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste. Indien er iemand nodig is om bijvoorbeeld tekstcorrecties uit te voeren of beelden te werven, dan moet je erop kunnen vertrouwen dat dit goed gebeurt. Lijkt misschien simpel, maar het is natuurlijk essentieel dat de redacteur precies weet wat er verwacht wordt. Alleen als alle details duidelijk zijn, kan de opdracht naar wens worden uitgevoerd.

De juiste competenties

Een persoon met de juiste competenties beschikt over de benodigde kennis, heeft de juiste houding en handelt naar de geest van waar hij werkt. In volgende blogs ga ik nog verder in op de kennis die nodig is en de manier waarop we hieraan (gaan) werken. Wat je vooral moet onthouden, is dat dit niet het enige is. Vooral wanneer een externe medewerker op je redactie komt helpen, is het belangrijk dat hij past binnen de cultuur die er heerst.

Het goede moment

Extra hulp is vaak nodig op piekmomenten of wanneer er iemand uit je organisatie wegvalt. Vaak is dit onverwacht, maar toch zijn er ook patronen en vaste momenten doorheen het jaar waarop extra werkkrachten nodig zijn. Het loont absoluut om hier tijdig op te anticiperen, sommige werkzaamheden naar voren te schuiven of op te splitsen zodat elke specialist bezig is met datgene waarmee hij bezig zou moeten zijn.

Dus... kwaliteit is dan een gekwalificeerde medewerker die past binnen de cultuur van (jouw) uitgeverij en die beschikbaar is op het moment dat jij het nodig hebt? Dat klinkt logisch, maar is het ook vanzelfsprekend? Ofwel, hoe krijg je dit voor elkaar? Dit doen we door middel van aandacht, kennis en ervaring.

Om een goede (gespreks)partner te kunnen zijn, moeten we natuurlijk weten wat er speelt. Gelukkig komen we bij velen van jullie al over de vloer en weten we vrij goed wat er in de uitgeefsector speelt. Daardoor zien we zaken tijdig aankomen en kunnen we snel schakelen. Bovendien vinden we het belangrijk om op regelmatige basis met elkaar in gesprek te gaan over ontwikkelingen en werkzaamheden die eraan zitten te komen. In alle bescheidenheid durf ik te zeggen dat ik, door mijn ervaring als vormgever, projectleider en uitgever, echt wel jouw taal spreek.

En kennis dan?

Crius Group richt zich volledig en uitsluitend op de uitgeefsector. Wat je daar aan hebt binnen de context van redactie? Heel veel! Kan het slimmer of eenvoudiger? Dat is altijd de eerste vraag die we proberen te beantwoorden. Pas daarna zoeken we hier de juiste interne of externe medewerkers bij. Maar er is nog meer. In mijn volgende blog zal ik je het nodige vertellen over het programma dat we aan het ontwikkelen zijn om de kennis van onze externe medewerkers op peil te krijgen én te houden. Als je gebruik maakt van onze diensten is deze ook voor je eigen medewerkers beschikbaar. Zo denkt iedereen hetzelfde. 😉

En last but not least, ervaring telt ook zeker mee. Crius Group bestaat inmiddels dertig jaar en vrijwel iedereen die bij Crius Group werkzaam is, heeft ervaring in de sector. Vaak horen we vragen niet voor de eerste keer en kunnen we tussen de regeltjes door lezen. Net daardoor kunnen we dat beetje extra doen waardoor je als uitgever écht geholpen wordt.

Vind je dit verhaal herkenbaar? Of is het te mooi om waar te zijn? Ik steek niet onder stoelen of banken dat we aan het begin staan en dat er nog heel veel moet gebeuren. Maar wat vaststaat, is dat alle ingrediënten aanwezig zijn om dit aan te pakken op een manier zoals je van Crius Group gewend bent. 

Laten we praten!

Ben je als uitgever op zoek naar hulp en wil je hierover met me in gesprek gaan? Of ben je redacteur, op zoek naar nieuwe projecten en voel je jezelf aangesproken door deze aanpak? Neem dan contact met me op en we bespreken het bij een kop koffie ☕️.

Ja, graag!