CORE: a new way of typesetting

"Kosten besparen op zetwerk is natuurlijk mooi, maar wat betekent het voor de redactie?"

Neem contact op op of lees verder

Ambo|Anthos uitgevers maakt sinds 2018 gebruik van CORE. Hierdoor kunnen ze hun boeken sneller en goedkoper produceren zonder in te boeten aan kwaliteit. Linda Visser, redacteur bij Ambo|Anthos, begreep dat haar uitgeverij een besparing van meer dan 50% niet zomaar kon negeren. Maar wat betekende dit voor haar werkzaamheden? Moest ze nu veel meer zelf gaan doen? En wat betekent automatische opmaak voor de kwaliteit van haar boeken? Zien ze er dan allemaal hetzelfde uit? Linda licht toe welke veranderingen CORE teweegbracht op haar taken als redacteur.

Verstand van boeken maken

Afgezien van de nieuwe werkwijze werd me al snel duidelijk dat we zaken gingen doen met een bedrijf dat verstand heeft van boeken maken. Om ‘elkaar te leren kennen’ heeft Crius Group een heel aantal van onze boeken op de traditionele manier opgemaakt, waardoor ze een goed beeld van ons fonds kregen. Tijdens de analyse die hierop volgde, hebben we samen de grafische templates gemaakt.


Geen 'big bang'

We gingen stap voor stap steeds meer met InCopy en CORE doen en daardoor konden we geleidelijk vertrouwd raken met de nieuwe werkwijze. Je manuscript structureren, zelf correcties aanbrengen in InCopy, nieuwe proeven maken. We werden bij deze nieuwe taken goed ondersteund door Crius Group. Ze hebben enkele trainingen verzorgd en ons ook telefonisch en online geholpen bij problemen. Nu het systeem is ‘ingeburgerd’, is dit veel minder vaak nodig.


Wat betekent dit concreet voor een redacteur?

Als redacteur kreeg ik meer verantwoordelijkheden met betrekking tot de opmaak van het boek. De structuur van je manuscript moet goed zijn voordat je het aanbiedt in CORE en correcties doorvoeren doe je zelf.

Maar er zijn ook een aantal zaken die ik nu NIET meer doe. Het vele heen-en-weer mailen over proeven is definitief verleden tijd. Nu verloopt het veelal digitaal en vaak in één revisie. Het gaat dus een stuk sneller. Je eerste proef heb je binnen een paar minuten en als deze niet goed is, heb je binnen een handomdraai weer een nieuwe. Daarbij komt dat je herdrukken omwille van colofonwijzigingen volledig zelf kan doen.

Het leuke aan CORE is dat je zelf aan de knoppen zit en als het ware je eigen boek maakt. Je werkt volgens een vastomlijnd proces, maar toch heb je ook extra vrijheden. Zo heb ik onlangs bij het nieuwe boek van Esther Verhoef verschillende vormgevingen aan haar voorgelegd waaruit zij zelf kon kiezen. Dit kost niets, want alle proeven worden automatisch gemaakt en Crius Group rekent af per eindproduct.

Maar het allerbelangrijkste is misschien wel de kwaliteit van onze boeken. Die is absoluut niet achteruit gegaan. Het proces is deels automatisch maar aan het einde van de rit is er bij Crius Group nog altijd een ervaren vormgever die alles controleert en aan onze persoonlijke wensen aanpast. Een prettig gevoel en dat maakt dat we een fijne samenwerking hebben!


De auteur

Linda Visser

Redacteur bij Ambo|Anthos uitgevers

Over Ambo|Anthos uitgevers

Ambo|Anthos bekleedt al meer dan een halve eeuw een vooraanstaande plaats in het Nederlandstalige literaire landschap en onderscheidt zich door het uitbrengen van een breed scala aan titels. Ambo|Anthos bestrijkt een kwalitatief fonds binnen de genres non-fictie, fictie en thrillers, waardoor het is uitgegroeid tot een van de meest succesvolle Nederlandse uitgeverijen.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw uitgeverij?

Wij komen graag bij je langs voor een gesprek.

Laten we praten!