JATS workflow

Ontdek hier de XML-first workflow die Crius Group ontwikkelde specifiek voor uitgeverijen die rekening moeten houden met internationale standaarden zoals JATS. 

1. Aanlevering manuscript

Het manuscript wordt na goedkeuring van de redactie van het betreffende tijdschrift of artikel aangeleverd bij Crius Group. Het geheel bestaat altijd uit artikelen die allemaal worden samengevoegd tot één tijdschrift.

2. Omzetting manuscipt naar JATS XML

Het manuscript wordt meteen omgezet naar XML-bestanden die voldoen aan het JATS-schema. Om kosten te besparen worden deze activiteiten uitgevoerd via offshoring.

3. Opmaak content proef

XML-bestanden worden omgezet naar een ‘contentproef’ of ook wel ‘0-de proef’ genoemd. Dit betreft een semi automatisch proces waarbij bestanden middels een conversie worden ingeladen in de InDesign-template van het tijdschrift.

De proef wordt nadien vluchtig gecontroleerd door een DTP Operator van Crius Group, maar niet volledig opgemaakt. Het betreft dus een halffabricaat, waarbij de uiteindelijke vormgeving zoveel mogelijk wordt benaderd.

4. Correctieronde(s)

Crius Group stuurt de proef (in pdf-formaat) ter goedkeuring aan de redactie. Aangezien het hier om een contentproef gaat en niet om een volledig opgemaakt bestand, dient deze uitsluitend te worden beoordeeld op de inhoud en niet op de vormgeving. Correcties worden in de pdf aan de hand van comments aangeduid. Deze worden vervolgens overgenomen in het XML-bestand, waarna opnieuw een contentproef wordt gegenereerd. Dit is een proces dat verschillende keren kan worden herhaald tot de proef inhoudelijk en structureel ‘foutvrij’ is.

5. Uploaden bestanden online platformen

Bestanden kunnen direct worden geüpload op de gewenste platformen. Aangezien er gewerkt wordt volgens de eerdergenoemde JATS-standaard zijn de bestanden geschikt voor vrijwel elk platform.

6. Opmaak folioproduct

Crius Group zal op basis van de foutvrije XML-bestanden het folioproduct verder opmaken. Het bronmateriaal zal opnieuw worden ingeladen in de hiervoor bestemde template en vervolgens verder grafisch worden afgewerkt.

7. Proefronde(s)

Nadat het tijdschrift volledig is opgemaakt dient deze nog ter (finale) controle te worden voorgelegd aan de redactie. Deze stap dient om te controleren of het bestand geen grafische fouten bevat. Inhoudelijke wijzigingen zouden niet meer aan de orde moeten zijn. Bij goedkeuring kan de pdf naar de drukker gestuurd worden.

Crius Group

Verbeter de productie- en redactieactiviteiten van jouw uitgeverij

Volg ons via onze sociale media

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en je ontvangt onze halfjaarlijkse nieuwsupdate in je mailbox. Daarmee houden we je onder andere op de hoogte van de events die we organiseren.

Schrijf je in voor onze nieuwsupdates

Crius Group © 2024
Vaartstraat 66, B-2235 Hulshout
Algemene voorwaarden
Gemaakt met ♡ door Think Tomorrow