JATS workflow
Ontdek hier de XML-first workflow die Crius Group ontwikkelde specifiek voor uitgeverijen die rekening moeten houden met internationale standaarden zoals JATS.
1. Aanlevering manuscript
Het manuscript wordt na goedkeuring van de redactie van het betreffende tijdschrift of artikel aangeleverd bij Crius Group. Het geheel bestaat altijd uit artikelen die allemaal worden samengevoegd tot één tijdschrift.
2. Omzetting manuscipt naar JATS XML
Het manuscript wordt meteen omgezet naar XML-bestanden die voldoen aan het JATS-schema. Om kosten te besparen worden deze activiteiten uitgevoerd via offshoring.
3. Opmaak content proef
XML-bestanden worden omgezet naar een ‘contentproef’ of ook wel ‘0-de proef’ genoemd. Dit betreft een semi automatisch proces waarbij bestanden middels een conversie worden ingeladen in de InDesign-template van het tijdschrift.
De proef wordt nadien vluchtig gecontroleerd door een DTP Operator van Crius Group, maar niet volledig opgemaakt. Het betreft dus een halffabricaat, waarbij de uiteindelijke vormgeving zoveel mogelijk wordt benaderd.
4. Correctieronde(s)
Crius Group stuurt de proef (in pdf-formaat) ter goedkeuring aan de redactie. Aangezien het hier om een contentproef gaat en niet om een volledig opgemaakt bestand, dient deze uitsluitend te worden beoordeeld op de inhoud en niet op de vormgeving. Correcties worden in de pdf aan de hand van comments aangeduid. Deze worden vervolgens overgenomen in het XML-bestand, waarna opnieuw een contentproef wordt gegenereerd. Dit is een proces dat verschillende keren kan worden herhaald tot de proef inhoudelijk en structureel ‘foutvrij’ is.
5. Uploaden bestanden online platformen
Bestanden kunnen direct worden geüpload op de gewenste platformen. Aangezien er gewerkt wordt volgens de eerdergenoemde JATS-standaard zijn de bestanden geschikt voor vrijwel elk platform.
6. Opmaak folioproduct
Crius Group zal op basis van de foutvrije XML-bestanden het folioproduct verder opmaken. Het bronmateriaal zal opnieuw worden ingeladen in de hiervoor bestemde template en vervolgens verder grafisch worden afgewerkt.
7. Proefronde(s)
Nadat het tijdschrift volledig is opgemaakt dient deze nog ter (finale) controle te worden voorgelegd aan de redactie. Deze stap dient om te controleren of het bestand geen grafische fouten bevat. Inhoudelijke wijzigingen zouden niet meer aan de orde moeten zijn. Bij goedkeuring kan de pdf naar de drukker gestuurd worden.