Amsterdam University Press, Walburg Pers en Crius Group bundelen de krachten in Amsterdam

Amsterdam University Press (AUP), Walburg Pers en Crius Group hebben met ingang van 1 oktober de eerste stap gezet naar een verregaande samenwerking vanuit Amsterdam.

Jan-Peter Wissink (Directeur van AUP en Walburg Pers) legt uit waarom: 

“Met de huidige en toekomstige groei van het aantal uitgaven, zowel bij AUP als Walburg Pers, wilden we de processen van redactie en productie verder professionaliseren. We willen ons vooral kunnen richten op de acquisitie van interessante projecten en op de ontwikkelingen in de markt.

We werken al geruime tijd naar grote tevredenheid samen met Crius Group. Zij verzorgen de paginaopmaak van een groot aantal van onze uitgaven. We zijn een groot voorstander om de technische ontwikkelingen die van belang zijn op de voet te volgen en waar wenselijk door te voeren, met name op digitaal gebied. Door de coronacrisis is het aandeel digitale omzet nog extra toegenomen. Het is voor relatief kleine uitgeverijen als AUP en Walburg Pers – we geven op het moment ongeveer tweehonderd nieuwe titels per jaar uit en meer dan dertig tijdschriften – vrijwel onmogelijk om alle relevante ontwikkelingen zelf goed bij te houden. Crius Group is daarin juist gespecialiseerd!

Daar komt bij dat ik volop bezig ben om de fondsen van AUP en Walburg Pers verder te laten groeien, zowel autonoom als via acquisities. Ook onze organisatie hebben we recent aanzienlijk versterkt met nieuwe collega’s voor acquisitie, marketing en verkoop. Uitbesteding van belangrijke delen van het realisatietraject past volledig in de strategie van een toenemende focus op verkoop en marketing en op het verwerven van kwalitatief goede informatie”, zo verklaart Jan-Peter.

Marcel van Denken (Sales Director bij Crius Group) vult aan: 

“We zijn als Vlaams bedrijf al geruime tijd actief op de Nederlandse markt. Ondanks dat typesetting en redactionele ondersteuning in elkaars verlengde liggen, is dit laatste in Nederland relatief onderbelicht gebleven. We hebben de ambitie om de werkzaamheden die we op dit vlak uitvoeren in Vlaanderen, ook in Nederland verder op de kaart te zetten. Ik ben ervan overtuigd dat nu we met twee uitgeverijen in Nederland veel intensiever op dit traject gaan samenwerken, hieraan een sterke impuls kunnen geven. We zien zowel in Nederland als in Vlaanderen een duidelijk groeiende behoefte bij uitgeverijen aan een goede redactionele ondersteuning, waarbij techniek en innovatie een belangrijke rol spelen. Er valt op grond van wat wij bij verschillende uitgeverijen hebben gezien nog veel te verbeteren, zowel kwalitatief als qua kosten.”

Stap voor stap

De eerste stap is een detacheringstraject met twee medewerkers van AUP. We zijn erg blij dat Chantal Nicolaes en Jaap Wagenaar, beiden gepokt en gemazeld in het vak, samen met ons dit avontuur willen aangaan. Gedurende deze eerste periode richten we ons op het doorlichten van de huidige realisatieprocessen en het, waar mogelijk, doorvoeren van verbeteringen. Later hebben we eenzelfde proces bij Walburg Pers gepland. Natuurlijk kijken we met een schuin oog naar de markt en verwachten we Crius Group zo dichter bij Nederlandse uitgeverijen te brengen. Indien alles voor iedereen naar tevredenheid verloopt, wordt dit concept verder uitgebreid en zal Crius Group zich in Amsterdam vestigen.

Bekijk hieronder de tweeluik van interviews waarin zowel Marcel als Jan-Peter meer achtergrond geven over deze samenwerking. 

Who is who

Amsterdam University Press (AUP) 

AUP is gespecialiseerd in academische boeken, tijdschriften en studieboeken, voor de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen, voornamelijk in het Engels.

Walburg Pers 

Walburg Pers is een uitgeverij voor algemene non-fictie met name op het gebied van geschiedenis, filantropie en notarieel recht. Alle uitgaven verschijnen in het Nederlands.

Crius Group

Crius Group ondersteunt uitgeverijen met vormgeving, redactionele processen en software om het realisatieproces te vergemakkelijken, te verbeteren en de time-to-market te verkorten.