Ben jij een innovator, early adapter of wacht je liever nog even af?

Er wordt van iedereen in deze uitdagende tijd het uiterste gevraagd om succesvol te zijn én te blijven. Naast simpelweg ‘keihard werken’ zorgt dit er ook voor dat je soms op een andere, creatieve manier moet gaan kijken naar verdienmodellen en processen die al jarenlang hetzelfde zijn. Is dit dan innovatie?

innovator-early-adopter-heading.jpg
Dries_Hermans_1000x1000px.jpg
De auteur

Dries Hermans

Internal Project Manager bij Crius Group

Het hoeft niet altijd complex te zijn

In de blog van Jurgen Willems van vorig jaar wordt een onderscheid gemaakt tussen innovatie voor de eindgebruiker en voor de dienstverlener. Als accountmanager bij Crius Group houd ik mezelf natuurlijk veel meer bezig met het laatste. Iedereen die ons een beetje kent, heeft vast wel eens gehoord van onze producten Core, Casper en Alex. Met deze software willen we je als uitgever helpen om content slimmer, goedkoper en flexibeler te produceren. Maar daar gaat het natuurlijk niet alleen om. Deze oplossingen vragen om een volledig andere manier van werken en gaan gepaard met een behoorlijk implementatietraject. Dit zijn strategische beslissingen waarvoor je het budget dient te hebben en waar je als organisatie klaar voor moet zijn.

Maar het kan ook simpeler. Door kleinere ingrepen te doen bij het maken van je boek of digitaal product kan je soms verrassend grote stappen zetten. Dit kan gaan om inhoudelijke wijzigingen zoals werken met structuur of het gebruik van software die laagdrempelig in te zetten is. Een andere vorm kan ook gewoonweg het uitbesteden van zaken zijn waarvoor je (tijdelijk) niet beschikt over voldoende capaciteit of de juiste competenties. Soms zijn dit op zichzelf staande zaken, maar vaak gaat het om een combinatie.

Ik kan me voorstellen dat dit misschien wat abstract voor je klinkt. Toch ben ik zelf dagelijks bezig om uitgeverijen te helpen met zaken zoals:

  • het gebruik van InCopy, macro’s en templates om manuscripten sneller te verwerken;
  • het omzetten van boeken naar digitale formaten, variërend van e-books tot webapplicaties;
  • het al dan niet tijdelijk overnemen van werkzaamheden zoals redactiewerk of het invoeren van content in contentmanagementsystemen.
innovator-early-adopter.jpg

Innovatie betekent voor iedereen iets anders

Maar naast de proceskant gaat het vooral ook om de manier waarop jouw lezer content aangeboden krijgt. Voorbeelden zijn er genoeg: digitale leerplatformen, e-books, online kennisbanken en uiteraard mag het luisterboek niet ontbreken. Naast het feit dat het hier al lang niet meer (alleen) om het papieren product gaat, is ook het verdienmodel volstrekt anders. Abonnementsvormen, hybride modellen (één prijs voor zowel het folio- als digitale product) zijn slechts enkele voorbeelden die nu worden gehanteerd.

Natuurlijk betekent innovatie voor iedereen iets anders en gaat het er vooral om wat je ermee bereikt. Een lagere kostprijs, flexibeler kunnen uitleveren of gewoon klaar zijn voor de toekomst, het kan allemaal. Maar inmiddels is het ook een noodzaak om te kunnen inspelen op het veranderende landschap van afzetkanalen en de wijze waarop consumenten content willen gebruiken.

Er zijn uiteraard ook veel obstakels die je moet overwinnen om innovatie mogelijk te maken. Budget is belangrijk, maar wanneer je organisatie – lees: je medewerkers – er niet klaar voor is, dan is het onbegonnen werk. En wat te denken van de business case? Met andere woorden, is het in ons kleine taalgebied wel haalbaar of rendabel om nieuwe producten te implementeren? En ... als je een goed idee hebt, op welke manier krijg je dit dan onder de aandacht van je lezer en hoe onderscheid je jezelf van de grote concurrenten die meer commerciële slagkracht hebben? Allemaal zaken waar je goed over moet nadenken.

Hoe dan ook... Innovation matters

Maar … terug naar de vraag waarmee we zijn begonnen. Ben jij een innovator en altijd bezig met pionieren op het gebied van techniek of businessmodellen? Of ben je een early adapter, volg je alles op de voet en stap je graag snel in?

Zelfs wanneer innovatie een ver-van-mijn-bed-show voor je is, zijn er nog heel veel invalshoeken van waaruit je innovatie kan bekijken. Onder het thema Innovation matters gingen we tijdens een van onze edities van Crius Update Live, in op alle facetten en willen we je inspireren met verhalen over techniek, business en de mensen die het (voor je) moeten doen! Bekijk zeker de presentaties van deze dag terug op onze eventpagina.

Crius Group

Verbeter de productie- en redactieactiviteiten van jouw uitgeverij

Volg ons via onze sociale media

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en je ontvangt onze halfjaarlijkse nieuwsupdate in je mailbox. Daarmee houden we je onder andere op de hoogte van de events die we organiseren.

Schrijf je in voor onze nieuwsupdates

Crius Group © 2024
Vaartstraat 66, B-2235 Hulshout
Algemene voorwaarden
Gemaakt met ♡ door Think Tomorrow