Innovation: just fun, or more?

We kunnen er al lang niet meer omheen. Er komen steeds meer nieuwe technologieën bij die ons leven veranderen en makkelijker maken. Dit kan gaan om leuke nieuwe gadgets, maar ook om grotere ontwikkelingen die veel impact hebben.

Blog_Innovatie.jpg
jurgen-willems.jpg
De auteur

Jurgen Willems

Managing Director bij Crius Group

Het onmogelijke mogelijk maken

Als consument laat ik alles graag op me afkomen en verbaas ik me vooral over de snelheid waarmee dit gebeurt. En natuurlijk volg ik de uitgeefsector met bijzondere belangstelling. Daarom kijk ik elk jaar weer uit naar ons uitgeefcongres, Crius Update Live! Tijdens de 5e editie in 2019 zijn we, op basis van het thema ‘breaking borders and boundaries’, ingegaan op de manier waarop het onmogelijke mogelijk kan worden gemaakt. Het viel me tijdens deze dag op dat er toch wel een duidelijke rode draad te ontdekken valt door alle edities heen. En die is, je raadt het al, innovatie! In voorgaande edities werd telkens onder een andere noemer (zoals ‘The real future of publishing’ en ‘Laten we het samen doen’) verteld over manieren waarmee content sneller, slimmer, efficiënter of op een nieuwe manier onder de aandacht van de lezer kan worden gebracht.

Is dat dan de kern van innovatie? Het op een andere, slimmere en/of snellere manier (dan de rest) doen? Het lijkt er wel op. Maar dan blijven er nog steeds heel veel vragen over. Hoe ontstaat innovatie dan? Is het iets waar je als bedrijf mee bezig MOET zijn? Ontstaat het spontaan door een goed idee of door een klantvraag? En is innovatie altijd disruptief? Is er altijd techniek bij nodig?

2019-galerij-8.jpg

Soorten innovaties

Ik denk in ieder geval dat er 2 verschillende soorten innovaties zijn. De eerste betreft ontwikkelingen waar een eindgebruiker direct zijn voordeel mee kan doen. Enkele voorbeelden die al eens de revue zijn gepasseerd tijdens onze evenementen? Wat dacht u van een e-book van meer dan 60.000 pagina’s. Of een online leerplatform voor kinderen dat oefeningen aanbiedt op een speelse en aantrekkelijke manier. Of MemoryHome, de app die helpt om beter te communiceren met Alzheimerpatiënten..... Of minder technisch misschien, de dwarsligger!

De tweede soort zijn innovaties die gericht zijn op de dienstverlener, in ons geval de uitgever, en die de eerste innovatie (mede) mogelijk maken. Iets nieuws proberen kost altijd geld en dan zijn hulp, advies en technologie gewoon heel erg welkom! Voorbeelden? Als je educatieve content op maat wil aanbieden heb je een systeem nodig dat het mogelijk maakt om het schrijf- en beheerproces te faciliteren. Of, als je een roman of thriller ook in de vorm van een e-book wenst uit te geven, kan dit met een paar mitsen en maren ook automatisch!

Innovatie is meer dan gewoon leuk

Terug naar mijn vragen dan. Het antwoord is simpel: ze zijn niet allemaal eenduidig te beantwoorden. Elke innovatie heeft zijn eigen verhaal en is niet zelden toevallig ontstaan. Vaak is er techniek bij nodig, maar niet altijd. Het kan ook om een nieuw businessmodel gaan.

Maar MOET je als bedrijf dan bezig zijn met innovatie? Hier durf ik, met de nodige kanttekeningen, toch wel ja op te zeggen. Elke organisatie doet er goed aan om na te denken over de toekomst en op zijn minst na te gaan of de producten en diensten die ze aanbiedt nog aansluiten op de vraag van de klant. En nog beter, of het mogelijk is om echt een verschil te maken.

Dus: is innovatie dan gewoon leuk of is het meer dan dat? Ik ben overtuigd van het laatste, maar besef donders goed dat ik nog altijd meer vragen dan antwoorden heb. 

Crius Update Live! 2019: recap

Herbeleef Crius Update Live in deze sfeervideo en scroll eens door de foto's

Bekijk de presentaties van deze editie

Meer lezen hierover?

Crius Group

Verbeter de productie- en redactieactiviteiten van jouw uitgeverij

Volg ons via onze sociale media

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en je ontvangt onze halfjaarlijkse nieuwsupdate in je mailbox. Daarmee houden we je onder andere op de hoogte van de events die we organiseren.

Schrijf je in voor onze nieuwsupdates

Crius Group © 2024
Vaartstraat 66, B-2235 Hulshout
Algemene voorwaarden
Gemaakt met ♡ door Think Tomorrow