Crius Group is meer dan Core alleen

Ontdek hoe automatiseren ook voor jouw uitgeverij kan werken. Crius Group verzorgt al meer dan 30 jaar het zetwerk van verschillende soorten uitgeverijen. We proberen hierbij steeds de grenzen van automatisatie op te zoeken. Het doel? Jouw productieproces zo optimaal mogelijk inrichten. 

meer-dan-core-alleen-hoofding.jpg
Dries_Hermans_1000x1000px.jpg
De auteur

Dries Hermans

Internal Project Manager bij Crius Group

Sneller en goedkoper werken door automatisatie

Door te optimaliseren, kan je niet alleen goedkoper boeken produceren, maar je content ook flexibeler inzetten. Zo ben je als uitgeverij ook klaar voor wat de toekomst brengt.

Misschien is het goed om eerst even uit te leggen wat we binnen dit kader nu precies bedoelen met automatisering of automatische opmaak. Dit is eigenlijk heel simpel. Je voorziet je manuscript van de juiste stijlen. Door dit consequent toe te passen, kunnen deze automatisch worden omgezet naar de juiste vormgeving (vastgelegd in templates) binnen een boek. Op deze manier verminderen de handmatige werkzaamheden en werk je dus sneller en goedkoper.

Toch zijn er ook grenzen aan het automatisch opmaken van boeken. We hebben bij de lancering van Core  gezien dat een dergelijk proces voor romans en thrillers echt prima kan. Heb je boeken met meer variatie? Dan zijn er nog steeds mogelijkheden, maar moet je wel rekening houden met verschillende zaken.

Wat zijn de mogelijkheden?

Om duidelijk te maken hoe ver je hierin kan gaan, onderscheiden we drie verschillende categorieën. De categorie waartoe een boek behoort, is afhankelijk van de opbouw en de verschillende elementen die het manuscript bevat.

categorie1-automatisch.jpg

Categorie 1: volledig automatisch

Heb je boeken die enkel en alleen uit tekst bestaan? Denk maar aan romans en thrillers. In dat geval kan je heel ver gaan. Specifiek voor dit type boeken ontwikkelden we Core, waarmee je je boeken vrijwel volledig, zonder tussenkomst van Crius Group, automatisch kan opmaken.

Beginnen doe je door het manuscript te structureren. Hierdoor kan je via Core al circa 95% automatiseren. De overige 5% doen wij manueel. Onze tussenkomst bestaat uit het wegwerken van kleinere details, zoals weduwen en andere grafische mismaaktheden.

Categorie 2: semi-automatisch

Sommige boeken bevatten iets meer variatie, zoals:

 • voetnoten
 • eindnoten
 • beelden
 • kaders
 • tabellen

Mits je manuscript niet propvol staat met dit soort zaken, kan je ook hier het manuele DTP-werk tot een minimum beperken. Indien er voldoende structuur is toegepast in het manuscript, kan dit worden teruggebracht tot slechts 20 à 30%.

categorie2-semi-automatisch.jpg
categorie3-templates.jpg

Categorie 3: geen automatisatie, wel templates

Er zijn uiteraard ook boeken die meer grafische elementen bevatten met véél variatie van beelden, formules, tabellen, kaders of voet- en eindnoten. Hierin is automatisatie wel mogelijk, maar weegt de kostenbesparing ervan niet op tegen de support of het manueel werk dat je nadien nog nodig hebt. De regel die wij hanteren is: als je minder dan circa 70% kan automatiseren, gaan de boeken niet via Core. Het gebruik van grafische templates zou hier wel nog voordeel kunnen bieden. In dat geval volgt een aparte omzetting van je manuscript naar InDesign.

We ondersteunen je met onze redactionele diensten

We begrijpen als geen ander dat het structureren van je manuscript werk met zich meebrengt. Gelukkig kunnen we ook hierbij helpen! We leveren niet alleen handige toepassingen om dit slimmer te doen, we kunnen dit werk ook gewoon voor je uitvoeren.

Wat voor boeken je ook maakt, soms kan het eventjes te druk zijn om alles zelf te doen. We zien steeds vaker dat uitgeverijen permanent of in piekperiodes gebruik maken van externe redacteuren om boeken op tijd bij de drukker te krijgen.

Natuurlijk kies je zelf hoe ver je hierin gaat:

 • Structureren of persklaar maken van je manuscripten
  Crius Group beschikt over ervaren medewerkers die alle kennis bezitten om jouw manuscripten op de juiste manier te structureren.
 • Correcties doorvoeren, al dan niet met InCopy
  Als je met Core werkt, maak je gebruik van InCopy* om je correcties door te voeren. Hierin hebben we dus veel ervaring en we staan je graag bij tijdens dit proces.
 • Full-service
  We beperken ons niet tot uitvoerende taken zoals structureren en het doorvoeren van correcties (al dan niet via InCopy). We kunnen je ook volledig ontzorgen door het hele proces, tot en met het opleveren van de drukklare pdf, over te nemen.

* InCopy is een redactietool van Adobe®, waarmee je rechtstreeks in het open zetbestand correcties kan aanbrengen.

Meer weten over onze redactionele diensten?

Dus… Crius Group is meer dan Core alleen

Crius Group heeft Core ontwikkeld om de puur tekstgedreven boeken (meestal romans en thrillers), zo efficiënt mogelijk op te maken. Door het succes van deze werkwijze zien we gelukkig dat steeds meer ‘de rek’ wordt opgezocht. Het is belangrijk om bij elk boek de afweging te maken of de inspanning aan het begin van het proces voldoende oplevert bij het opmaken van het boek.

Wat veel mensen vergeten is dat Crius Group, naast Core, beschikt over 35 desktop publishers en redacteuren die dagelijks enorm veel boeken verwerken. Dus ook wanneer een boek zich niet leent voor een automatisch proces, kan je wellicht toch voordeel behalen door met ons samen te werken.

Welk type boeken je ook uitgeeft en of je dat volledig of semiautomatisch wilt doen met Core of helemaal niet wilt/kan automatiseren, jij hebt de touwtjes in handen. Wij staan je bij daar waar jij het nodig acht. Met onze opmaakdiensten en redactionele ondersteuning ben je in ieder geval wel klaar voor wat de toekomst brengt én kan je rekenen op een ervaren partner! 🤝

Ontdek al onze typesetting diensten of bekijk hoe we je kunnen helpen met onze redactionele ondersteuning

Crius Group

Verbeter de productie- en redactieactiviteiten van jouw uitgeverij

Volg ons via onze sociale media

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en je ontvangt onze halfjaarlijkse nieuwsupdate in je mailbox. Daarmee houden we je onder andere op de hoogte van de events die we organiseren.

Schrijf je in voor onze nieuwsupdates

Crius Group © 2024
Vaartstraat 66, B-2235 Hulshout
Algemene voorwaarden
Gemaakt met ♡ door Think Tomorrow