Print-centric

Hoe gaat het print-centric proces juist in zijn werk? Dat ontdek je hier.

Bij dit proces staat, zoals de naam reeds doet vermoeden, het papieren product centraal. Dit betekent dat het gehele proces min of meer is afgestemd op dit uitleverformaat. De verschillende stappen in dit proces zijn ruwweg als volgt:

1. Aanlevering kopij

Kopij wordt aangeleverd in MS Word. Bij voorkeur natuurlijk gestructureerd, maar indien dit niet het geval is zal er eerst nog een bewerking worden uitgevoerd.

2. Paginaopmaak

Kopij wordt ingeladen in het zetpakket (Adobe InDesign of FrameMaker). Vervolgens worden pagina’s opgemaakt en als proef ter controle bij de uitgever aangeboden.

3. Correctierondes

Correcties worden door de redactie aangebracht op de pdf/print of direct in het zetbestand (met behulp van Adobe InCopy). Deze worden vervolgens door de zetter overgenomen in het zetbestand.

4. Genereren (certified) pdf voor druk

Na één of meerdere correctierondes wordt het uiteindelijke pdf-bestand voor druk aangemaakt.

Het papieren product staat centraal, maar dit betekent echter niet dat er geen andere formaten mogelijk zijn. Indien er bij de opmaak van het bestand vooraf op een juiste manier rekening wordt gehouden met stijlen en de structuur van het document, is het heel goed mogelijk om varianten te maken of te exporteren.

Denk hierbij ook aan XML dat kan worden gebruikt voor andere toepassingen of invoer in een contentmanagementsysteem. Dit proces kan semiautomatisch gebeuren. Crius Group gebruikt de structuur in Framemaker of InDesign om XML te maken. Er dient enkel een éénmalige conversie geschreven te worden.

Crius Group

Verbeter de productie- en redactieactiviteiten van jouw uitgeverij

Volg ons via onze sociale media

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en je ontvangt onze halfjaarlijkse nieuwsupdate in je mailbox. Daarmee houden we je onder andere op de hoogte van de events die we organiseren.

Schrijf je in voor onze nieuwsupdates

Crius Group © 2024
Vaartstraat 66, B-2235 Hulshout
Algemene voorwaarden
Gemaakt met ♡ door Think Tomorrow