XML

Ontdek hier alles wat je wilde weten over XML en de verschillende XML-standaarden die we bij Crius Group gebruiken.

Wat is XML?

XML is de afkorting voor Extensible Markup Language. Het is een soort computertaal voor het beschrijven, opslaan en verzenden van data op een gestructureerde wijze en in de vorm van opmaakloze tekst. XML is een globale standaard en leesbaar voor zowel mens als machine.

Door content in XML op te slaan wordt vormgeving dus losgetrokken van de inhoud en opgeslagen volgens een vooraf bepaalde structuur. Deze structuur wordt vastgelegd in het XML-schema. Crius Group heeft in dit kader ervaring met verschillende XML-standaarden.

Door het gebruik van XML wordt content op een consistente manier opgeslagen. Door deze voorspelbaarheid is het mogelijk om content vanuit deze ene bron op verschillende manieren te publiceren en naar diverse kanalen te publiceren. Een dergelijk publicatieproces kan op verschillende manieren worden ingericht. Crius Group onderscheidt de XML-first en Print-centric workflow.

  XML-standaarden

  De structuur van een XML-bestand wordt vastgelegd in een XML-schema. Er wordt bepaald welke elementen (onderdelen) kunnen voorkomen, in welke volgorde en hoe deze met elkaar zijn verbonden. Door het gebruik van een schema kan worden bepaald of de structuur van het bestand correct is (valideren) zodat ermee gepubliceerd kan worden.

  De voorwaarden waaraan een bestand moet worden voldoen kunnen verschillen. Crius Group werkt veel met de volgende standaarden:

  JATS XML

  De Journal Article Tag Suite (JATS) standaard wordt vaak gebruikt bij de productie en publicatie van wetenschappelijke tijdschriften. Dit soort uitgaven bestaan uit losse artikelen die afzonderlijk door verschillende auteurs worden aangeleverd. Meestal zijn dat wetenschappers die er belang bij hebben dat hun artikelen snel en ook digitaal op (internationale) platformen beschikbaar zijn. Dergelijke platformen zijn over het algemeen ingericht op de JATS-standaard.

  Het is bij digitaal publiceren belangrijk dat content eenvoudig gevonden kan worden. Een middel dat daarbij kan helpen is DOI, 'Digital Object Identifier'. Dat is een uniek nummer dat kan worden toegekend aan een digitaal object, in dit geval een artikel of publicatie. Een DOI-nummer kan worden aangevraagd bij DOI zelf. DOI wordt breed ingezet in het medialandschap. Crius Group heeft hier voornamelijk ervaring mee binnen de wetenschappelijke wereld.

  BITS XML

  De Book Interchange Tag Suite (BITS) standaard is familie van de JATS standaard maar bedoeld voor boeken. Deze is bedoeld om een standaard formaat te voorzien zodat uitgeverijen en platformen content uit boeken, zoals hoofdstukken, met elkaar kunnen uitwisselen. Deze standaard wordt, net als JATS gebruikt in de wetenschappelijke wereld.

  DITA XML

  Deze standaard, de Darwin Information Typing Architectuur werd oorspronkelijk vooral binnen technische publicaties toegepast maar wordt nu ook gebruikt binnen de uitgeefsector. DITA is toegespitst op de mogelijkheid om content te schrijven in de vorm van topics. Dit betekent dat publicaties of hoofdstukken niet volledig worden geschreven maar in kleinere contentblokjes die telkens opnieuw kunnen worden ingezet. Crius Group heeft deze standaard verder uitgediept en geschikt gemaakt voor de educatieve sector.

  Wil je hierover meer weten? 

  Ontdek Alex

  DOCBOOK XML

  Deze standaard was initieel ontworpen om technische documentatie mediumneutraal te structureren. Later werd het opgepikt door uitgeverijen die er hun publicaties in maakten. DOCBOOK is gekenmerkt door de duidelijke boekstructuur (book, part, chapter, article,…). Wat ons betreft is dit ook meteen het grootste nadeel omdat het hergebruik moeilijker maakt. Iets wat als part gestructureerd is in de ene publicatie, kan niet als chapter in een andere publicatie worden gebruikt. DOCBOOK is daarom een goede standaard voor one-off boeken waar hergebruik een minder belangrijke rol speelt.

  Crius Group

  Verbeter de productie- en redactieactiviteiten van jouw uitgeverij

  Volg ons via onze sociale media

  Schrijf je in op onze nieuwsbrief en je ontvangt onze halfjaarlijkse nieuwsupdate in je mailbox. Daarmee houden we je onder andere op de hoogte van de events die we organiseren.

  Schrijf je in voor onze nieuwsupdates

  Crius Group © 2024
  Vaartstraat 66, B-2235 Hulshout
  Algemene voorwaarden
  Gemaakt met ♡ door Think Tomorrow