Toegankelijk publiceren, iedereen kijkt naar elkaar

2025 komt er met rasse schreden aan. Voor zij die de afgelopen jaren nog onder een steen leefden, laat me toe de inhoud van de nieuwe wetgeving te schetsen, wat er concreet verandert en hoe wij jou als zetter kunnen helpen om jouw content toegankelijk te maken. Als er één zegswijze echt van toepassing is, dan is het wel de volgende: “In het land der blinden is eenoog koning.”

img-5064-2.jpg
jens-gilis.jpg
De auteur

Jens Gilis

Desktop Publisher

Wat zit er aan te komen?

Vanuit Europa komen er enkele verplichtingen op ons af, deze regels zijn samengevat onder de noemer European Accessibility Act. Tegen 2025 is het de bedoeling dat digitale content en communicatie gestandaardiseerd worden en toegankelijk gemaakt voor iedereen. Alle mensen zullen dus het recht hebben op jouw digitale content. Mensen met een beperking vielen lange tijd uit de boot maar daar komt nu een eind aan. Het is een belangrijke beslissing maar zeker ook een met grote gevolgen voor alle uitgeverijen. Concreet zal de Act invloed hebben op eBooks, webshops en andere audiovisuele diensten. Voor een volledige lijst en alle details kan je terecht op www.digitaaltoegankelijk.nl.

tpub-1.png

Hoe zit dat in de praktijk?

De focus van Crius Group ligt op eBooks, dat is onze Core-business. Maar wat gaat er veranderen en hoe wordt de content toegankelijk gemaakt?

Wel, de eerste stap is de overstap van ePub2 naar ePub3. In tegenstelling tot wat de meesten denken gaat deze aanpassing verder dan enkel het veranderen van de extensie. ePub3 bevat namelijk heel wat extra toepassingen die het boek openstelt voor een veel ruimer publiek.

Door het toevoegen van een extra laag metadata, bv. het beschrijven van de taal van de tekst, kan een eReader beter voorlezen. Ook laat deze metadatering nieuwe navigatiemogelijkheden toe in het boek. Een paginalijst die overeenstemt met het gedrukte boek maakt het zoeken naar specifieke paragrafen veel makkelijker en ook links naar het begin van de échte boektekst (proloog of hoofdstuk een) laat een lezer toe om vaak moeilijke voorwerkstructuren over te slaan.

ePub3 geeft ons een heel arsenaal aan mogelijkheden om mensen met een beperking verder te helpen. Het is echter belangrijk om hier de nuance te maken dat er verschillende gradaties zijn hoe toegankelijk een boek gemaakt kan worden. Dit is de tweede horde die uitgeverijen en zetters moeten nemen. Kiest men om alle afbeeldingen te beschrijven in alt-teksten of worden deze weggelaten? Dit en andere vragen liggen momenteel nog op tafel.

Hoe gaat het nu verder?

Op dit moment lopen er gesprekken voor praktijktesten bij onze verschillende partners. Door deze testen nu al uit te voeren hopen we samen met de uitgeverijen mogelijke kinken in de kabels al te ontwarren, ruim op tijd voordat de verplichting van kracht wordt.

Deze praktijktesten stellen ons en de uitgeverijen ook in staat om naar de consument te gaan met een prototype. Want uit alle gesprekken die we tot nu voerden en ook online, komt toch vooral terug dat er eigenlijk nog geen duidelijkheid is van wat er nu juist verwacht wordt. Door verschillende voorbeelden aan de markt voor te leggen krijgen we hopelijk een beter beeld van hoe het er in de werkelijke wereld aan toegaat. De vragen die ik eerder aanhaalde zullen dan ook terecht of onterecht blijken en op deze manier hopen wij ook duidelijke richtlijnen te formuleren naar uitgeverijen en de sector.

Tegen 2025 hopen we dan ook te kunnen zeggen dat het land der blinden verleden tijd is en digitale content voor iedereen beschikbaar is.

Crius Group

Verbeter de productie- en redactieactiviteiten van jouw uitgeverij

Volg ons via onze sociale media

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en je ontvangt onze halfjaarlijkse nieuwsupdate in je mailbox. Daarmee houden we je onder andere op de hoogte van de events die we organiseren.

Schrijf je in voor onze nieuwsupdates

Crius Group © 2024
Vaartstraat 66, B-2235 Hulshout
Algemene voorwaarden
Gemaakt met ♡ door Think Tomorrow