Content kent geen grenzen


De auteur

Jordy Willems

Services Manager bij Crius Group

De waarde van content

Iedereen die werkzaam is in het boekenvak zal het beamen: content is het meest waardevolle bezit van een uitgeverij. De meesten onder jullie zullen het met mij eens zijn dat de uitdaging om deze waarde te verzilveren steeds groter wordt. 

De oplossing om dit te doen kan volgens mij worden opgesplitst in twee delen. Vrijwel iedereen streeft continu naar de beheersbaarheid van productiekosten zonder dat dit afbreuk doet aan de kwaliteit. Denk maar aan drukken in het buitenland en printing on demand, maar ook het offshoren of automatiseren van prepress activiteiten.
De andere kant is er natuurlijk ook. Content wordt het liefst zo breed mogelijk ingezet, via verschillende kanalen en soms ook in verschillende publicaties. Tot zover niets nieuws.

Crius Group biedt ondersteuning bij contentcreatie

Iedereen die Crius Group een beetje kent, weet dat we continu bezig zijn om uitgevers hierbij te helpen. We zijn vanuit het verleden vooral bekend door het opmaken (‘zetten’) van pagina’s en boeken. De laatste jaren zijn hier natuurlijk de producten voor assetmanagement, contentmanagement en het automatisch opmaken van thrillers en romans bijgekomen. Met andere woorden zoeken uitgevers ons meestal op voor de opmaak van het eindproduct en/of tooling en software die dit eenvoudiger maakt.

Wat velen niet weten is dat Crius Group ook ondersteuning biedt bij de creatie van de content. En nee, natuurlijk willen we zelf geen uitgever of auteur worden... Maar hoe zit het dan wel? Bij elke uitgave kan je het beste beginnen met de basis, namelijk de content en de wijze waarop deze gestructureerd is. Vergelijk het maar een beetje met de fundering van een huis. Als deze goed is, heb je waarschijnlijk geen problemen bij de bouw van de eerste en tweede verdieping. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende mogelijkheden.

Bezint eer gij begint

In geval van nieuwe content is het van belang om deze, voordat deze verder wordt verwerkt, te voorzien van de juiste structuur. Dit kan met behulp van tools die door de auteur worden gebruikt. Maar vaak kan of wil een auteur dit helemaal niet en moet je op zoek naar alternatieven. Je kan dit zelf doen, iemand inhuren of het simpelweg uitbesteden. 
En wat als de content er al is? Bijvoorbeeld wanneer je deze opnieuw wil uitgeven of omdat er iets digitaals mee moet gebeuren. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het spreekwoord, ‘bezint eer gij begint’ is dan nog veel meer van toepassing.

Waarom vertel ik je dit allemaal?

Ik ben van mening dat er op het gebied van ‘contentcreatie’ heel veel winst te behalen valt. En deze winst verdien je terug in het verdere proces. Dit in de vorm van lagere paginaprijzen, snellere doorlooptijden en een kwalitatief hoogwaardig product. 

Is dit de grens?

Disruptie en dan vooral digitaal. We horen en lezen er steeds meer over. Maar weet je wat dit precies betekent? De letterlijke vertaling is ‘ontwrichting’. Ligt het nu aan mij of heeft deze betekenis een negatieve bijklank? Bedrijven als Nokia of Fre...

Lees verder

Laatst aangepast op 12/4/2019

Innovation: just fun, or more?

We kunnen er al lang niet meer omheen. Er komen steeds meer nieuwe technologieën bij die ons leven veranderen en makkelijker maken. Dit kan gaan om leuke nieuwe gadgets, maar ook om grotere ontwikkelingen die veel impact hebben.

Lees verder

Laatst aangepast op 17/6/2019