Is dit de grens?

Disruptie en dan vooral digitaal. We horen en lezen er steeds meer over. Maar weet je wat dit precies betekent? De letterlijke vertaling is ‘ontwrichting’. Ligt het nu aan mij of heeft deze betekenis een negatieve bijklank? Bedrijven als Nokia of Free Record Shop zullen het met mij eens zijn. Of ken je boekhandelsketen Polare nog?

digital-transformation-500x500.jpg
marcel-16.jpg
De auteur

Marcel Van Denken

Sales Director bij Crius Group

Disruptie en dan vooral digitaal

We horen en lezen er steeds meer over. Maar weet je wat dit precies betekent? De letterlijke vertaling is ontwrichting. Ligt het nu aan mij of heeft deze betekenis een negatieve bijklank? Bedrijven als Nokia of Free Record Shop zullen het met mij eens zijn. Of ken je boekhandelsketen Polare nog?

Natuurlijk is het tegenovergestelde waar. Nieuwe technieken en initiatieven vervangen de oude en dat is, met de nodige kanttekeningen, vaak goed nieuws voor de consument en eindgebruiker. Door Spotify hebben we onbeperkt toegang tot muziek, Uber brengt je goedkoop en simpel van A naar B en Airbnb maakt reizen voordelig en eenvoudig.

Disruptie doorbreekt grenzen

Het is zeker niet zo dat alle bedrijven die slachtoffer zijn geworden van een disruptie dingen fout hebben gedaan. Zo is het nog niet zo lang geleden dat vrijwel iedereen een Nokia-telefoon had. Die dingen gingen lang mee en waren onverwoestbaar. Zelfs als je hem in het toilet liet vallen 😉. In andere gevallen zag men de veranderingen al lang aankomen en is er simpelweg ingesprongen op een nieuwe behoefte. Iedereen wist immers al lang dat mensen steeds meer tv wilden kijken op het moment dat het hen uitkomt. Na Netflix zijn de video streaming diensten als paddenstoelen uit de grond geschoten. Binnenkort mogen we in Nederland ook de dienst van Apple verwachten.

Nu denk je misschien, deze voorbeelden zijn wel heel voor de hand liggend. Of, wat is de nieuwswaarde van dit bericht? Waar het mij om gaat is dat in alle gevallen van disruptie een grens is doorbroken. Vaak komt dit door een verandering van mindset, het gebruik van nieuwe technologie of simpelweg een geniale ingeving voor een nieuw businessmodel. Teruggrijpend op de eerder genoemde voorbeelden, wie had 15 jaar geleden gedacht dat hij zijn huis voor een paar nachtjes zou verhuren aan wildvreemden? Waar zou Uber zijn zonder smartphone en gps-technologie? En, onbeperkt muziek luisteren voor een tientje per maand?!?!

Building the future proof organisation

In de eindkeynote op Crius Update Live 2018 ging Jo Caudron uitgebreid in op bovenstaande materie. In deze video kan je zijn verhaal terug bekijken.

Breaking borders and boundaries

Als ik deze kennis projecteer op het boekenvak is mijn gevoel dubbel. De veranderingen gaan minder snel maar zijn wel degelijk aanwezig. Nieuwe of beter gezegd, andere afzetkanalen voor het algemene boek, online leerplatformen, eBooks en natuurlijk luisterboeken. Initiatieven genoeg maar het gaat gestaag. Daarom zou ik minder willen spreken van disruptie maar meer van het doorbreken van grenzen. En dat telkens weer opnieuw.

Crius Group

Verbeter de productie- en redactieactiviteiten van jouw uitgeverij

Volg ons via onze sociale media

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en je ontvangt onze halfjaarlijkse nieuwsupdate in je mailbox. Daarmee houden we je onder andere op de hoogte van de events die we organiseren.

Schrijf je in voor onze nieuwsupdates

Crius Group © 2024
Vaartstraat 66, B-2235 Hulshout
Algemene voorwaarden
Gemaakt met ♡ door Think Tomorrow