XML-first
Lees hier alles wat je wilde weten over het xml-first proces.
Bij een XML-first traject verloopt het proces als volgt:
1. Transformatie kopij naar XML
De aangeleverde kopij wordt direct gestructureerd en omgezet naar een mediumneutraal formaat ofwel XML. Deze transformatie gebeurt middels het gebruik van software (bijvoorbeeld MS Word in combinatie met XSLT) die meestal deels op maat wordt ontwikkeld. Sommige uitgeverijen werken ook met auteursomgevingen waar de auteur rechtstreeks in XML werkt via een gebruiksvriendelijke (lees: MS Word-achtige) interface.
2. Transformatie naar uitleverformaten
Vanuit de XML-bron kunnen exports worden gemaakt naar verschillende uitleverformaten. De meest voor de hand liggende is natuurlijk naar het zetpakket (InDesign of FrameMaker) maar ook het ‘voeden’ van websites is hier een mogelijkheid. Andere uitlevermogelijkheden zijn bijvoorbeeld: digitale leermiddelen, automatische ePub-generatie, vullen van ELO’s (elektronische leeromgevingen), enzovoort. Merk op dat voor deze transformaties gebruik wordt gemaakt van software die meestal op maat moet worden ontwikkeld.
3. Doorvoeren van correcties
Eén van de belangrijkste verschillen tussen deze en het print centric proces is dat de kopij veel sneller schoon moet zijn. Inhoudelijke correcties kunnen wel worden doorgevoerd maar dit gebeurt in het bronbestand en niet in de opgeleverde proef. De redacteur dient hiervoor gebruik te maken van een speciaal hiervoor bestemde XML-editor. Dit alles hoeft helemaal geen probleem te zijn. Er dient alleen wel rekening te worden gehouden met het feit dat procedures minder traditioneel zijn en doorgevoerde inhoudelijke wijzigingen in meerdere varianten (print, digitaal) zichtbaar worden.
4. Wijzigingen in vormgeving
Nadat de XML-bron inhoudelijk foutvrij is, wordt er een lay-out proef gemaakt. De zetter gaat in deze opmaakronde rekening houden met verschillende aandachtsgebieden:
- Is de pagina grafisch in orde? Denk hierbij aan een tabel die ongelukkig over de pagina breekt, teveel ruimte onderaan de pagina omdat een figuur niet op de vorige pagina raakt, enzovoort.
- Genereren van inhoudsopgaven en indexen.
- Staan kop- en voetregels goed?
- …